Πλήτετται η εκεχειρία στη Συρία - Η Σ. Αραβία υποψιάζεται τη Ρωσία

«Η εκεχειρία πλήττεται από μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας και του καθεστώτος» ήταν τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ-Ντζουμπέιρ. Σύμφωνα με τις εικασίες του η Ρωσία πλήττει την «μετριοπαθή αντιπολίτευση» με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για το μέτωπο τζιχαντιστών Αλ-Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος, τα οποία δεν συμμετέχουν ούτως ή άλλως στην παύση πυρός.

Οι πρώτες πληροφορίες για νέους βομβαρδισμούς προέρχονται από το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εκπροσωπεί μερίδα της αντιπολίτευσης από την έδρα του στο Λονδίνο: πολλά χωριά στα βόρεια και στα κεντρικά της Συρίας επλήγησαν από αέρος το πρωί της Κυριακής. Στην επαρχία Αλέππο ήδη σκοτώθηκε ένας άνδρας, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραμάν. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν οι επιθέσεις έγιναν από τις ρωσικές ή τις συριακές δυνάμεις.

Λίγο αργότερα και το ρωσικό κέντρο επιχειρήσεων στη Συρία, το οποίο επιτηρεί την εκεχειρία, ανακοίνωσε ότι η παύση πυρός διακόπηκε ήδη εννέα φορές τις τελευταίες 24 ώρες. Ωστόσο σε γενικές γραμμές η εκεχειρία έχει γίνει σεβαστή, όπως βιάστηκε να επιβεβαιώσει η ρωσική πλευρά.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Η υποστήριξη της Ρωσίας στο σχέδιο της εκεχειρίας κρίθηκε καθοριστική για την επιτυχία του. Η δεκαπενθήμερη παύση πυρός τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες ώρες η συμφωνία τηρήθηκε. Ωστόσο δεν συνέδραμαν το μέτωπο Αλ-Νούσρα, το οποίο αποτελεί παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα, καθώς και οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο μόνο ένα από τα συνολικά επτά χωριά που επλήγησαν το πρωί της Κυριακής βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του Αλ-Νούσρα, ενώ τα υπόλοιπα ελέγχονται από τις αντιπολίτευση.

Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της εκεχειρίας τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία στις 7 Μαρτίου. Ως προϋπόθεση έθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα τον σεβασμό της εκεχειρίας και την διευκόλυνση στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι τώρα «η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη» και ότι δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους ανθρώπους που προσδοκούν την ειρήνη. Στην εφημερίδα Die Welt της Κυριακής ο γερμανός πολιτικός ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, η τελική ευθύνη όμως «βρίσκεται στην συριακή κυβέρνηση». 

Πηγή: Deutsche Welle - Δημήτρης Ελευθεράκης (afp, rtr, dw)