Μετριάζει η Άγκυρα τα περί χερσαίας επιχείρησης με την Σαουδική Αραβία κατά του ISIS

Διευκρινίσεις σχετικά με πολύκροτα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που τον θέλουν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τουρκικών και σαουδαραβικών χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη της Συρίας έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι μολονότι Άγκυρα και Ριάντ υποστηρίζουν το σενάριο συμμαχικής χερσαίας επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών, έως τώρα δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για αυτό, δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Οι διευκρινίσεις του κ. Τσαβουσογλου ήλθαν στον απόηχο δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, όπου ο υπουργός φαινόταν πιο ανοιχτός στο ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης.

«Εάν έχουμε τέτοια στρατηγική, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να διενεργήσουν επιχείρηση στο έδαφος», φερόταν να έχει δηλώσει ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Άγκυρα δεν θέλει να αναλάβει δράση εναντίον του ISIS, ενώ στην πραγματικότητα έχει καταθέσει πιο «απτές» λύσεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου πάντως δεν διέψευσε τις δηλώσεις του σχετικά με την επικείμενη αποστολή σαουδαραβικών πολεμικών αεροσκαφών στην βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, για εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών.

Αν και ακόμα δεν είναι γνωστό πόσα αεροσκάφη θα στείλει το σουνιτικό βασίλειο στην Τουρκία, η απόφαση για αποστολή δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ καταδεικνύει την πρόθεση του Ριάντ να εμπλακεί πιο βαθιά στον αγώνα κατά του ISIS.

Την ίδια στιγμή πάντως, διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι «Financial Times» μεταδίδουν πως το σουνιτικό βασίλειο εξετάζει την αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Συρία, προς υποστήριξη των σουνιτών ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Τουρκία και Σαουδική Αραβία είναι από τους κυριότερους εχθρούς του Άσαντ στη Μέση Ανατολή, όμως η Δαμασκός στηρίζεται από τη Ρωσία και το σιιτικό Ιράν.
Πηγή: skai.gr