Ιστορική συνάντηση πάπα και πατριάρχη Ρωσίας σε θερμό κλίμα

Ιστορική συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου και του πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου χθες Παρασκευή στην Αβάνα της Κούβας. Ήταν η πρώτη συνάντηση πάπα με Ρώσο πατριάρχη από την εποχή του σχίσματος το 1054.

"Επιτέλους, βλεπόμαστε!", είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον συνομιλητή του, σε μια αίθουσα του αεροδρομίου της Αβάνας, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές: "είμαστε αδέλφια".

Οι προκαθήμενοι των δύο εκκλησιών κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή.

Με την ιστορική αυτή συνάντηση, "η ενότητα είναι στο σωστό δρόμο. Ανταλλάξαμε απόψεις με σαφήνεια και χωρίς ταμπού", σχολίασε στους δημοσιογράφους ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο. Οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ρώμης και της Μόσχας δεν είχαν συναντηθεί επί σχεδόν 1.000 χρόνια.

"Οι δύο εκκλησίες μπορούν να συνεργαστούν για την προστασία των χριστιανών σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο 69χρονος Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Οι δύο άνδρες κάλεσαν τους πολιτικούς να παρέμβουν υπέρ των χριστιανών της Ανατολής, που είναι θύματα του πολέμου στη Συρία και της εξάπλωσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. "Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει την περαιτέρω έξοδο των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή".

Στην Αβάνα ο πάπας έγινε επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Στη συνέχεια ο πάπας Φραγκίσκος
μετέβη στο Μεξικό όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr