Γκούρνια Μάουτσα- ένα χωριό σαλαφιστών στη Βοσνία

Ειδυλλιακές εικόνες με τα πρόβατα να βόσκουν αμέριμνα στις πλαγιές υποδέχονται τον επισκέπτη της Γκούρνια Μάουτσα. Ένα ακόμη πρόβατο προσέφεραν στον οικισμό οι δημοσιογράφοι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) που ήρθαν στο χωριό για ρεπορτάζ. Ήταν το αντίτιμο για μία συνέντευξη. Μόλις 200 άνθρωποι κατοικούν στη Γκούρνια Μάουτσα. Βόσνιοι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι από αυτό το μικρό χωριό προέρχονται κάποιοι από τους φανατικούς υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (IS) που παίρνουν τα όπλα στη Συρία ή το Ιράκ.

Εκπρόσωπος της κοινότητας είναι ο Εντίς Μπόσνιτς, ο οποίος αναλαμβάνει να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Με μειλίχιο ύφος, λέει ότι αισθάνεται να τον γοητεύει ένα Ισλαμικό Κράτος, ένα παγκόσμιο χαλιφάτο, στο οποίο όλοι οι μουσουλμάνοι θα ζουν χωρίς προβλήματα, έχοντας ένα διαβατήριο και βιώνοντας την πίστη τους προς τον προφήτη Μωάμεθ. Ο Μπόσνιτς έχει αφήσει μακριά γενειάδα και φοράει τον παραδοσιακό σκούφο προσευχής. Στο twitter παρακολουθεί μεταξύ άλλων «στρατολόγους» του Ισλαμικού Κράτους όπως τον Αμπού Μουτάνα, αλλά και την ισλαμιστική οργάνωση Αλ Νούσρα, η οποία θεωρείται συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα.

«Δεν σεβόμαστε τους νόμους»

Πριν από τέσσερα χρόνια ένας από τους κατοίκους είχε επιτεθεί με πυροβόλο όπλο στην αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο. Η βοσνιακή αστυνομία ήρθε πολλές φορές στο χωριό, έγιναν συλλήψεις, ακόμα και ο ίδιος ο Μπόσνιτς φυλακίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Η Γκούρνια Μάουτσα είναι ένας παράλληλος κόσμος, εξηγεί ο 35χρονος άνδρας: «Δεν αναγνωρίζουμε τους νόμους και δεν τους σεβόμαστε. Δεν τους ακολουθούμε άλλωστε με την καρδιά μας. Γιατί; Γιατί ήταν άδικο να μας βάλουν φυλακή» λέει ο Εντίς Μπόσνιτς.

Περίπου 200 εθελοντές από τη Βόσνια υπολογίζεται ότι μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία ή το Ιράκ. Κάποιοι από αυτούς προέρχονται από τη Γκούρνια Μάουτσα. Τα ίχνη τους φαίνεται να οδηγούν και στους σαλαφιστές της Αυστρίας, για παράδειγμα στον ιεροκήρυκα Εμπού Τάιμα, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη στο Γκρατς. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, ο αναπληρωτής υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας Μίγιο Κρέσιτς δηλώνει: «Προφανώς δεν είχαμε δώσει την προσοχή που θα έπρεπε σε κάποια πράγματα. Έχει πολλαπλασιαστεί πλέον ο αριθμός εκείνων που αντιστρατεύονται το Σύνταγμα, που θέλουν Ισλαμικό Νόμο, αντί για δημοκρατία».

Σαλαφιστές χωρίς σύνορα;

Στη Γερμανία οι σαλαφιστές εγκωμιάζουν τους κατοίκους της Γκούρνια Μάουτσα και την κοσμοθεωρία τους. Ο Εντίς Μπόσνιτς εκφράζει τη χαρά του για το γεγονός ότι η Βοσνία θα υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ και ονειρεύεται ένα κήρυγμα χωρίς σύνορα για τη διάδοση του Ισλάμ: «Αν μπει κάποια μέρα η Βοσνία στην ΕΕ, αυτό θα μας ανοίξει πολλές πόρτες. Με ανοιχτά σύνορα, θα μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε και αλλού. Θα μπορούμε να διαδώσουμε το υπέροχο Ισλάμ και στους Γερμανούς».

Ήδη η ισλαμοποίηση προχωρεί στη Βοσνία, ακόμα και στην πρωτεύουσα Σεράγεβο. Η χρηματοδότηση προέρχεται από τα πετροδολάρια των Σαουδαράβων, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει το μεγαλύτερο τζαμί της περιοχής, αλλά και δύο τεράστια εμπορικά κέντρα με χώρο προσευχής- κάτι ασυνήθιστο για τη Βοσνία. Το τοπικό σούπερ-μάρκετ δεν διαθέτει αλκοόλ.



Πηγή: Deutsche Welle - Stephan Ozsvath / Γιάννης Παπαδημητρίου