Το Πεκίνο εκφράζει τη στήριξή του στις αρχές του Χονγκ Κονγκ

Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει τις αρχές και την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την έννομη τάξη, αλλά και να τιμωρήσουν όσους παρανομούν, δήλωσε το υπουργείο των Εξωτερικών, στην πρώτη αντίδραση του Πεκίνου για τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, στις αρχή της εβδομάδας.

Οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ συνέλαβαν 64 άτομα σε σχέση με το ξέσπασμα της βίας τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα υποδοχής της νέας σεληνιακής χρονιάς, για τους Κινέζους. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και τούβλα στους αστυνομικούς, ενώ πυρπόλησαν και κάδους σκουπιδιών στο Μονγκ Κοκ, μια εργατική συνοικία που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι και κοντά στο ασιατικό χρηματιστηρικό κέντρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, τόνισε σε ανακοίνωσή του, αργά χθες το βράδυ, ότι το Χονγκ Κονγκ είναι μία κοινωνία που κυβερνάται από το νόμο.

“Η κεντρική κινεζική κυβέρνηση πιστεύει και υποστηρίζει την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, αλλά και την αστυνομία στην περιφρούρηση της κοινωνικής ασφάλειας, στην προστασία των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, και των περιουσιών τους, αλλά και στην τιμωρία των παράνομων και εγκληματικών πράξεων, σύμφωνα με το νόμο,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η αστυνομία έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, οι οποίες είναι αμφίβολο ότι ακούστηκαν ή έγιναν αντιληπτές ευρύτερα. Το Χονγκ Κονγκ είναι πρώην βρετανική αποικία, ενώ παραχωρήθηκε στην κινεζική διοίκηση το 1997. Θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς πόλεις στην Ασία. Στα επεισόδια της Δευτέρας, τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130 άνθρωποι.

Το ξέσπασμα της βίας, προκάλεσε γενικότερη ανησυχία, στον απόηχο των ταραχών στα τέλη του 2014, οπότε, κατέβηκαν στους δρόμους μέσω της κίνησης “Occupy Central,” χιλιάδες διαδηλωτές κλείνοντας δρόμους, συμπεριλαμβανομένου και του Μονγκ Κοκ και απαιτώντας από το Πεκίνο να επιτρέψει πλήρη εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, στην πόλη.

Για τα επεισόδια της Δευτέρας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες συμμετοχής στις ταραχές σε 37 συλληφθέντες, ενώ άλλοι τρεις οδηγήθηκαν στο δικαστήριο σήμερα, μεταξύ των οποίων και ένας 15χρονος. Έξω από το δικαστήριο σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ υποστηριχτών των κατηγορουμένων και άλλων που κρατούσαν πανό και καταδίκαζαν τις ταραχές της Δευτέρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ Ρίμσκι Γουέν, τόνισε ότι η κατηγορία της συμμετοχής σε ταραχές απαγγέλλεται σπάνια στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο αναδεικνύει τη σοβαρότητα των επεισοδίων. Παράλληλα, τόνισε ότι από τα επεισόδια, δοκιμάστηκε “η εφαρμογή του νόμου,” στο ασιατικό χρηματιστηριακό κέντρο.

“Νομίζω ότι ο καθένας θα συμφωνήσει ότι η παράνομη βία δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για τη διεκδίκηση πολιτικών απαιτήσεων, αλλά και την εκπροσώπηση πολιτικών κινήτρων,” τόνισε ο Γουέν, ενώ σημείωσε ότι είναι ενδεχόμενο ν' απαγγελθούν περισσότερες κατηγορίες καθώς οι έρευνες των αρχών διευρύνονται, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετά την επεξεργασία νέων στοιχείων.

Τουλάχιστον ένας από τους κατηγορούμενους για τις ταραχές ανήκει στην ομάδα Αυτόχθωνες του Χονγκ Κονγκ, που ανήκει σε μεγαλύτερη ομάδα οργανώσεων, οι οποίες διεκδικούν τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας ή ακόμη και ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, οι ταραχές “οργανώθηκαν από μια ακραία τοπική οργάνωση.”
Πηγή: skai.gr