Κλείσιμο

Ρέντσι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λάθος

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λάθος, μόνο με λιτότητα πεθαίνεις», γράφει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε σημερινό (Πέμπτη) άρθρο του στην εφημερίδα La Reppublica, εξηγώντας ότι το κύριο θέμα που τον απασχολεί δεν σχετίζεται απλώς με την συζήτηση περί ενός ευρωπαίου «υπερυπουργού οικονομικών».

«Σήμερα το θέμα δεν είναι ο υπερυπουργός αλλά η συνολική κατεύθυνση διότι τα τελευταία χρόνια η Ένωση ακολούθησε λάθος δρόμο», υπογραμμίζει ο ιταλός πρωθυπουργός.
Για μια ακόμη φορά συγκρίνει την στρατηγική που ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με «επενδύσεις, ανάπτυξη, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό», με εκείνη της Ευρώπης, η οποία επέλεξε, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ως κύριο σημείο αναφοράς, «το νόμισμα, την λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία». Και το αποτέλεσμα στο οποίο αναφέρεται με έμφαση ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είναι ότι «σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες βελτιώθηκε, ενώ στην Ευρώπη επιδεινώθηκε».

«Η λιτότητα δεν φτάνει»

Ο Mατέο Ρέντσι προσθέτει ότι «η λιτότητα δεν φτάνει, και υπενθυμίζει ότι «όσες χώρες πέτυχαν ανάπτυξη στην Ευρώπη, το έκαναν παραβιάζοντας με εμφανέστατο τρόπο τους κανόνες σχετικά με το έλλειμμα», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία. Πάντα σχετικά με τη λιτότητα, με ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο, ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός γράφει στο άρθρο του ότι «αν μια θεραπεία μετά από οκτώ χρόνια δεν φέρνει αποτελέσματα, μπορούμε να μιλήσουμε για επιζήμια θεραπευτική εμμονή».

Ο Ματέο Ρέντσι τονίζει, πάντως, ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τους υπάρχοντες κανόνες και ότι οι παρεμβάσεις του οφείλονται στο ότι «οι Ιταλοί ενδιαφέρονται ειλικρινά για την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνει την παρέμβασή του σε τρία σημεία «ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να ξαναβρεί τον δρόμο της πολιτικής».

Το πρώτο αφορά μια κοινή στρατηγική για το μεταναστευτικό, η οποία «θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή συνεργασία αντί για τα συρματοπλέγματα». Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με «μια κοινή οπτική σχετικά με το χρηματιστικό σύστημα, ιδίως σε αυτή την περίοδο μεγάλων αναταράξεων ακόμη και για ορισμένες γερμανικές τράπεζες», όπως γράφει ο Μ. Ρέντσι. Και ως τρίτο, βασικό σημείο, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν κοινοί κανόνες αναφορικά με την επιλογή των υποψήφιων για την ηγεσία της Ευρώπης, αρχής γενομένης από μια ανοικτή ψηφοφορία με την συμμετοχή των πολιτών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Αν η Ιταλία δεν υψώσει την φωνή της, θα είναι αρνητικό για όλους. Αν κάποιος από εμάς, λοιπόν, ζητά από τις Βρυξέλλες να δοθεί περισσότερη προσοχή στην κοινωνική πολιτική, στην ανάπτυξη, στην ευρωπαϊκή κοινωνική θητεία, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, στην γραφειοκρατική απλοποίηση, δεν πρέπει να θεωρηθεί ένας απομονωμένος καταστροφέας» υπογραμμίζει, κλείνοντας ο ιταλός πρωθυπουργός.
Πηγή: Πηγή: DW - Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη