Γερμανία: Δικάζεται 94χρονος που οδήγησε στον θάνατο 170.000 αιχμαλώτους στο Άουσβιτς

Οι γερμανικές αρχές θα οδηγήσουν τον 94χρονο Reinhold Hanning σε δίκη, με την κατηγορία της δολοφονίας χιλιάδων ανθρώπων, Εβραίων και άλλων εθνικοτήτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι νεκροί ανέρχονται συνολικά σε 170.000!

Ο Ηannin κατάγεται από την βορειοδυτική πόλη της Γερμανίας Ντέτμολντ. Σε υπηρεσία στο Άουσβιτς μεταξύ Ιανουαρίου 1943 και Ιουνίου 1944, ο λοχίας, ήταν υπεύθυνος για το ποιος από τους νεοφερμένους κρατούμενους (κυρίως Ούγγροι Εβραίοι) θα όδευε προς εκτέλεση.

Σύμφωνα με τους δικαστές, έπαιξε βασικό ρόλο στην επιλογή των ανθρώπων κατά την διάρκεια των φρικιαστικών εγκλημάτων που έγιναν στο Άουσβιτς, συμβάλλοντας καταλυτικά στον θάνατο χιλιάδων αθώων. 

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του λένε ότι ο πελάτης τους νόμιζε ότι βρισκόταν σε μία φυλακή Πολωνών αντιφρονούντων, ενώ επιμένουν πως ο Hanning δεν είχε μπει ποτέ στην «γραμμή  εκτέλεσης» των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς.

Ένα βιογραφικό χειρόγραφο όμως, «καίει» τον ναζιστή,  καθώς μέσω αυτού εξέφραζε την αφοσίωσή του στον Χίτλερ και τους Ναζί, ενώ παραδέχεται ότι βρισκόταν σε υπηρεσία στο Άουσβιτς την επίμαχη περίοδο. 

Στην δίκη θα καταθέσουν και τρεις από τους επιζώντες του Άουσβιτς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι αργά, αλλά ποτέ δεν είναι τόσο αργά για να αποδοθεί η δικαιοσύνη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: skai.gr