Αβέβαιη η αναθεώρηση του Συντάγματος στη Γαλλία παρά το «ναι» της Εθνοσυνέλευσης

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος, προκειμένου να εγγραφούν σ' αυτό η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η δυνατότητα στέρησης της γαλλικής ιθαγένειας. Η οριστική έγκρισή του όμως παραμένει αβέβαιη.

Το σχέδιο νόμου περί της «Προστασίας του Έθνους», το οποίο υποβλήθηκε στην Εθνοσυνέλευση, εγκρίθηκε τελικά με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία (317 ψήφοι υπέρ, 199 κατά).

«Θετική» εξέλιξη χαρακτήρισε την ψήφιση του νόμου από την Εθνοσυνέλευση η γαλλική προεδρία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ο στόχος είναι να υιοθετηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος».

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αφορά την προσθήκη στον θεμελιώδη νόμο του κράτους δύο άρθρων. Το ένα αφορά την κατάσταση εξαίρεσης, το δεύτερο τη δυνατότητα στέρησης της γαλλικής ιθαγένειας από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα ή εγκλήματα που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Η πρωτοβουλία αυτή χαρακτηρίζεται κρίσιμης σημασίας για τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Η θετική ψήφος δεν σηματοδοτεί το τέλος της δοκιμασίας για τη γαλλική κυβέρνηση καθώς για την οριστική έγκριση, η αναθεώρηση πρέπει να επικυρωθεί και από τη Γερουσία, και κατόπιν και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Αμφιβολίες για την έγκριση δημιουργεί ο διχασμός στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η αντίθεση στην αναθεώρηση από το σύνολο της γαλλικής αριστεράς και από την δεξιά αντιπολίτευση.

.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η πρόταση για τη στέρηση της ιθαγένειας ανάγκασε την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά σε παραίτηση, αντέδρασαν ο υπ. Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρώην πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Πηγή: skai.gr