Reuters: Κοινές περιπολίες από ΗΠΑ και Ινδία στη Νότια Σινική Θάλασσα

Συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας με αντικείμενο την διεξαγωγή κοινών ναυτικών περιπολιών στην Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό ότι θα προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, το οποίο διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

Η Ουάσιγκτον
θέλει οι περιφερειακοί της σύμμαχοι και οι ασιατικές χώρες να υιοθετήσουν μια πιο ενιαία στάση απέναντι στην Κίνα και την πολιτική της στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που έχει ανέβει η ένταση στην περιοχή αλλά και στον απόηχο της κατασκευής των επτά τεχνητών νησιών στο αρχιπέλαγος Spratly του Πεκίνου.

Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επεκτείνει τους στρατιωτικούς δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, με την πραγματοποίηση των ναυτικών ασκήσεων στον Ινδικό Ωκεανό.

Αλλά το ναυτικό της Ινδίας δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει κοινές περιπολίες με κάποια άλλη χώρα και όπως δήλωσε η ναυτική εκπρόσωπος στο Reuters «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης παρά μόνο το ότι η χώρα συμμετέχει στην διεθνή στρατιωτική προσπάθεια υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών».
Πηγή: skai.gr