Σε τροχιά μεν δεν εκπέμπει δε ο δορυφόρος της Βορείου Κορέας

Ο δορυφόρος που εκτόξευσε πριν από λίγες ημέρες η Βόρεια Κορέα βρίσκεται μεν σε «σταθερή τροχιά», όμως έως τώρα δεν πιστεύεται ότι έχει στείλει δεδομένα πίσω στη Γη, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η Δύση εκτιμά ότι τα αστρονομικά πειράματα της Πιονγκγιάνγκ είναι απλώς μία συγκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, η εκτόξευση της Κυριακής δεν έχει πείσει τους εμπειρογνώμονες ότι η απομονωμένη χώρα διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία ώστε να απειλήσει τη Δύση με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην εκτόξευση της Κυριακής δε συνιστά τεχνολογικό άλμα, αλλά ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με τον πύραυλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη πετυχημένη εκτόξευση της Βορείου Κορέας, το 2012, αν και ο δορυφόρος που εστάλη τότε στο διάστημα δεν σταθεροποιήθηκε ποτέ.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Τζέιμς Σάιρινγκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μολονότι η πρόσφατη εκτόξευση ήταν «προκλητική» και «ανησυχητική», δεν μπορεί να εξισωθεί με τη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διεθνής κοινότητα φαντάζει αποφασισμένη να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση του δορυφόρου, με δεδομένο ότι παραβίασε σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τον περιορισμό του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος του Βορρά.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ από το 2006, απαγορεύοντας την πώληση όπλων και άλλων τεχνολογιών ή υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ που έχει δει το Reuters, ο Οργανισμός έχει συμπεράνει ότι ο Βορράς εξακολουθεί να εξάγει τεχνολογία και όπλα σε Μέση Ανατολή και Αφρική.
Πηγή: skai.gr