Σειρά μέτρων γερμανο-τουρκικής συνεργασίας για την προσφυγική κρίση

Σειρά μέτρων γερμανο-τουρκικής συνεργασίας, σε επίπεδο ασφαλείας αλλά και διπλωματίας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ανακοίνωσαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν «κοινές προσπάθειες» για την ανάμιξη του NATO στον αγώνα εναντίον των συμμοριών διακίνησης προσφύγων, ειδικά στα παράλια της Τουρκίας που βρίσκονται απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να γίνουν προσπάθειες για καλύτερη συνεργασία μεταξύ της τουρκικής Ακτοφυλακής και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, αλλά και μεταξύ της γερμανικής και τουρκικής Αστυνομίας.

Στο διπλωματικό μέτωπο, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να τερματισθεί η κρίση στο Χαλέπι της Συρίας – όπου επελαύνουν συριακές καθεστωτικές δυνάμεις με τη βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας.

Εν μέσω φόβων για νέο προσφυγικό κύμα, ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι περίπου 30.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στα συρο-τουρκικά σύνορα, υπογραμμίζοντας ότι είναι παράλογο οποιοσδήποτε να απαιτεί από την Τουρκία να επωμιστεί μόνη της το βάρος φιλοξενίας των προσφύγων.

Σκληρή γλώσσα με στόχο τη Μόσχα χρησιμοποίησε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας πως δεν είναι «απλώς αποτροπιασμένη» αλλά «τρομαγμένη» από τον πόνο που υφίστανται χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας των βομβαρδισμών, πλήγματα τα οποία απέδωσε «πρωτίστως» στη Ρωσία.

Προσέθεσε ότι Βερολίνο και Άγκυρα θα πιέσουν στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να τηρηθεί ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο και καλεί για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών με στόχο άμαχο πληθυσμό.

Ο κ. Νταβούτογλου συμπλήρωσε ότι το Χαλέπι βρίσκεται «de factο» σε κατάσταση πολιορκίας, προειδοποιώντας ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας ανθρώπινης τραγωδίας».

Ο κύκλος επαφών της στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: skai.gr