Εκστρατεία πειθούς από τον Κάμερον πριν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής

Σε νέο γύρο ταξιδιών στην Ευρώπη επιδίδεται ο Ντέιβιντ Κάμερον έχοντας ως στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποδεχθούν το σχέδιο συμφωνίας των αλλαγών στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών που παρουσίασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπό τη σκιά σχολίου Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι οι προτάσεις του Ντόναλντ Τουσκ δε γίνονται δεκτές από τους υπόλοιπους 27 εταίρους, ο κ. Κάμερον επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής τη Βαρσοβία.

Μετά τη συνάντησή του με την Πολωνή ομόλογό του ΜπεάταΖίντλο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές θα βελτίωναν τη θέση της Βρετανίας σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ και ότι αυτό θα ήταν καλό όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά επίσης για την ΕΕ και την Πολωνία.

Η ανατολικοευρωπαϊκή
χώρα θεωρείται ως ενδεχομένως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια του κ. Κάμερον, καθώς ακόμα και η ηπιότερη πρόβλεψη για διαβαθμισμένη πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα βρετανικά επιδόματα για εργαζομένους κατά την πρώτη τετραετία εισφορών τους στο σύστημα φαίνεται να απορρίπτεται από τη Βαρσοβία, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με λύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την άρση της γραφειοκρατίας και την απόδοση της πρέπουσας σημασίας στα εθνικά κοινοβούλια», είπε η κα Ζίντλο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δε θέλει οι Πολωνοί πολίτες να πέσουν θύματα διακρίσεων έναντι των Βρετανών πολιτών όταν πρόκειται για δικαιώματα στην απόκτηση επιδομάτων πρόνοιας. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε την ανάγκη συζήτησης επί του θέματος.

Επόμενος σταθμός
του κ. Κάμερον είναι η Δανία, ο Πρωθυπουργός της οποίας Λαρς ΛόκεΡάσμουσεν χαρακτήρισε «καλή βάση για συζήτηση» τις προτάσεις Τουσκ.

Πάντως ο Βρετανός ηγέτης αντιμετωπίζει πολύ έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός του. Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Timesδίνει σαφές προβάδισμα υπέρ του λεγόμενου Brexitενόψει του δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμα και τον προσεχή Ιούνιο, εφόσον υπάρξει συμφωνία των ηγετών στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου.

Το 45% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, έναντι ποσοστού 36%, με το 19% να παραμένουν αναποφάσιστοι.

Εν τω μεταξύ, ο
Υπουργός Πολιτισμού Τζον Γουίτινγκντεϊλ έγινε το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών του κ. Κάμερον που δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να υποστηρίξει το Brexitαν η βάση του δημοψηφίσματος θα είναι οι προτάσεις που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο