Ιστορική πρώτη επίσκεψη των διαπραγματευτών για το κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε τη σημερινή επίσκεψη των επικεφαλής διαπραγματευτών για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαβρογιάννη και Οζντίλ Ναμί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ιστορική πρώτη κοινή επίσκεψη», επισημαίνοντας ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με τους αντιπροσώπους του προέδρου Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγιερ, Κλάρα Μαρτίνες, Πίτερ Βαν Νούφελ, Μαργαρίτη Σχοινά και Μάρτεν Βερβέι, για να συζητήσουν την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο πρόεδρος Γιούνκερ παρέστη εν συντομία στη συνάντηση και είχε την ευκαιρία να καλωσορίσει προσωπικά τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων για το Κυπριακό.

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία, μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο και τον διορισμό του Πίτερ Βαν Νούφελ, ως προσωπικό του αντιπρόσωπο στις συνομιλίες.

Οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά τη διαδικασία σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να ενεργοποιήσουν την αναγκαία χρηματοδότηση και το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να διευκολυνθεί κυρίως η προσαρμογή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο κοινοτικό κεκτημένο. Συμφωνήθηκε επίσης η επανάληψη της σημερινής συνάντησης σε τακτική βάση και με την ίδια μορφή.
Πηγή: skai.gr - AMΠΕ