ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ στην Βρετανία

Επιτροπή του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ «κρατείται αυθαιρέτως», όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα της Πέμπτης, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας.

«Η ομάδα εργασίας τους έβγαλε την ετυμηγορία ότι ο Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως και η κράτησή του παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Το σχόλιο επιβεβαιώνει πληροφορία που είχε μεταδώσει νωρίτερα το BBC.

«Η γνωμοδότηση της επιτροπής του ΟΗΕ δεν έχει καμία νομική βαρύτητα σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες έρευνες από τις σουηδικές αρχές», ήταν η άμεση απάντηση των εισαγγελικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξάλλου η βρετανική κυβέρνησης υποστηρίζει πως ο Ασάνζ ουδέποτε κρατήθηκε αυθαιρέτως από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά απλώς «αποφεύγει εσκεμμένα τη νόμιμη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού».

Το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει πως θα συλλάβει τον Ασάνζ ασχέτως της απόφασης της σχετικής επιτροπής του ΟΗΕ, καθώς «έχει την υποχρέωση να εκδώσει στη Σουηδία τον Τζούλιαν Ασάνζ».

Ο 44χρονος Ασάνζ είχε καταφύγει τον Ιούνιο 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου εκκρεμούν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών - κάτι που ο ίδιος αρνείται. 


Πηγή: skai.gr