Κλείσιμο

Τουσκ: Δάνειο 12,5 δισ ευρώ από την ΕτΕ σε Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία και Αίγυπτο για το μεταναστευτικό

Ο Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη διάσκεψη του Λονδίνου, η οποία έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση του συριακού ζητήματος σημείωσε πως η Ευρώπη έχει ηθικό καθήκον να στηρίξει τους μετανάστες οι οποίοι έχουν απολέσει τα πάντα.

Αναλυτικότερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε μία από κοινού απάντηση στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας: τη συριακή προσφυγική κρίση. Οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία επιλογή παρά μόνο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τα πάντα. Και σήμερα τόσα χρόνια μετά από τόσες συγκρούσεις, οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς έχουν απολέσει και τις ελπίδες τους. Έχουμε ως Ευρώπη ηθικό καθήκον να τους δώσουμε πίσω τη χαμένη ελπίδα».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στις χώρες υποδοχής των προσφύγων υπογραμμίζοντας πως έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε: «οι γειτονικές της Συρίας χώρες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία έχουν προσφέρει σημαντικότατη βοήθεια υποδεχόμενες περισσότερους από 4,6 εκατ. πρόσφυγες. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για στηρίξουμε και οικονομικά τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες αυτών των χωρών ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι μεταναστευτικές ροές, αλλά και ζητήματα σίτισης και στέγασης των ανθρώπων αυτών».

Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα δαπάνες της Ευρώπης για τους μετανάστες ο κύριος Τουσκ υπογράμμισε: «από την αρχή της συριακής κρίσης μέχρι σήμερα η Ευρώπη έχει διαθέσει 5 δις ευρώ για την αντιμετώπισή της. Το περασμένο έτος τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να διαθέσουν ακόμη 1 δις και σήμερα είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε για περαιτέρω βοήθεια. Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως τα κράτη μέλη έλαβαν την απόφαση να διαθέσουν περισσότερα από 3 δις στην περιοχή ενώ υπάρχει η πρόθεση και το 2017 να συνεχιστεί η ενίσχυση.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει λάβει την απόφαση εντός της επόμενης πενταετίας να διαθέσει δάνεια συνολικού ύψους 12, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Το συγκεκριμένο ποσό είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις να φτάσουν τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ ενίσχυσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής».


Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης