Η τύχη τουλάχιστον 10.000 ανήλικων προσφύγων αγνοείται λέει η Europol

Τα ίχνη τουλάχιστον 10.000 ανήλικων προσφύγων έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους και καταγραφή των στοιχείων τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης Europol στη βρετανική εφημερίδα Observer.

Κατά τον Μπράιαν Ντόναλντ οι αρχές δε γνωρίζουν πού βρίσκονται 5.000 προσφυγόπουλα που είχαν φτάσει στην Ιταλία, ενώ η τύχη χιλίων ακόμα αγνοείται στη Σουηδία.

Οι αρχές φοβούνται ότι κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν πέσει θύματα οργανωμένων εγκληματικών ομάδων διακίνησης ανθρώπων, που εξωθούν ανήλικους στην πορνεία, τους πωλούν ως σκλάβους ή τους υποχρεώνουν να συμμετέχουν σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Ο κ. Ντόναλντ δήλωσε ότι μία καλά οργανωμένη πανευρωπαϊκή «εγκληματική υποδομή» έχει βάλει στο στόχαστρο τους νεαρούς πρόσφυγες.

«Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι μιλάμε για 10.000 και πλέον παιδιά. Δε θα έχουν όλα πέσει θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης – κάποια ίσως έχουν παραδοθεί σε μέλη της οικογένειάς τους. Απλά δεν ξέρουμε πού είναι, τι κάνουν ή με ποιον είναι», είπε ο επικεφαλής της Europol.

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής Save the Children, 26.000 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Ευρώπη πέρυσι. Η Europol εκτιμά ότι το 27% των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος το 2015 ήταν ανήλικοι. «Μιλάμε για 270.000 παιδιά», είπε ο κ. Ντόναλντ, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών όντως δε συνοδεύονταν από ενήλικους.

Ο αξιωματούχος της Europol είπε ότι πολλοί κρατούμενοι σε γερμανικές και ουγγρικές φυλακές σχετίζονται με υποθέσεις εκμετάλλευσης προσφύγων, καθώς και ότι η υπηρεσία έχει λάβει αποδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης ορισμένων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός