H Σουηδία απελαύνει 80.000 αιτούντες άσυλο

Η Σουηδία σχεδιάζει προφανώς τη μαζική απέλαση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, σύμφωνα με σουηδικές εφημερίδες, οι οποίες σήμερα σχολιάζουν τα νέα μέτρα που προετοιμάζει το σουηδικό υπ. Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο σουηδός υπ. Εσωτερικών Άντερς Ίγκεμαν στην εφημερίδα Dagens Industri «μιλούμε καταρχήν για 60.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει και τις 80.000».

Σύμφωνα με τον Ίγκεμαν η σουηδική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με τις αστυνομικές αρχές καθώς και τους εκπροσώπους της υπηρεσίας μετανάστευσης προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι απελάσεις. Ο Ίγκεμαν διευκρίνισε ότι τα νέα μέτρα αφορούν μόνο μετανάστες που έφθασαν στη χώρα μέσα στο 2015 και των οποίων οι αιτήσεις παροχής ασύλου απορρίφθηκαν.

Μέσα στο 2015 περίπου 160.000 ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία. Σύμφωμα με στοιχεία της σουηδικής κυβέρνησης το 45% των αιτήσεων απορρίφθηκαν. «Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ίγκεμαν στην ίδια συνέντευξη, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αυξηθούν οι χρηματικοί πόροι και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών».

Εθελούσια αποχώρηση μεταναστών

Ο σουηδός υπ. Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει καλές συνθήκες ώστε να διευκολύνεται η εθελούσια αποχώρηση των μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν γίνονται δεκτές. «Εάν δεν τα καταφέρουμε, θα πρέπει να σκεφτούμε την αναγκαστική απέλαση», πρόσθεσε ο υπουργός. Πώς όμως θα γίνει η απέλαση ενός τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών; Σύμφωνα με τον σουηδό υπουργό η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση ειδικά ναυλωμένων πτήσεων charter για την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στης χώρες προέλευσής τους.

Σε κάθε περίπτωση η προσφυγική κρίση φέρνει τη Σουηδία ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο που δεν δικαιούνται πλέον να διαμείνουν νόμιμα στη χώρα, θα καταφύγουν στην παρανομία. Προκειμένου να αποτραπούν ακραία φαινόμενα οι αστυνομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε εγρήγορση. Στο μεταξύ, ενώ η Σουηδία σχεδιάζει απελάσεις, το προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ας σημειωθεί ότι μόνο μέσα στον Ιανουάριο πέρασαν στην ΕΕ από την Ελλάδα 46.000 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.


Πηγή: Deutsche Welle - DW, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη