Ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Πούτιν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ κυνηγούν τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ επιθυμούν μία αδύναμη Ρωσία προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στον τεράστιο ορυκτό μας πλούτο, δήλωσε ευθαρσώς ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πετρούσεφ, στα πλαίσια συνέντευξης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets.

Η επίθεση του Νικολάι Πετρούσεφ έρχεται να συμπληρώσει την ρητορική που αναπτύσσει η Μόσχα εναντίον της Δύσης, σε απάντηση των αντιποίνων Ουάσιγκτον – ΕΕ κατά του Κρεμλίνου για τον ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση.

Την Δευτέρα, ο Adam Szubin, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος υπεύθυνος για ζητήματα τρομοκρατίας και οικονομικών εγκλημάτων, είχε κατηγορήσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι συγκεντρώνει μυστικά πλούτη με πρακτικές διαφθοράς «επί πολλά πολλά έτη», μιλώντας στην εκπομπή Πανόραμα του BBC. 

«Η ηγεσία των ΗΠΑ έχει θέσει στόχο παγκόσμιας κυριαρχίας», δήλωσε ο Πετρούσεφ, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής της μυστικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας,ενώ παραμένει ένας εκ των πλέον πιστών συμμάχων του προέδρου Πούτιν.

«Δεν χρειάζονται μία ισχυρή Ρωσία - συνέχισε. Αντιθέτως χρειάζονται να αποδυναμώσουν τη χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να επιτύχουν τον στόχο τους ενδέχεται να επιδιώξουν την διάσπαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας - σημείωσε ο Πετρούσεφ υπογραμμίζοντας:

«Αυτό θα επιτρέψει στις ΗΠΑ την πρόσβαση στους πλουσιότερους φυσικούς πόρους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν ότι κατέχει η Ρωσία χωρίς να το αξίζει».

Σύμφωνα με στοιχεία της BP, η Ρωσία κατατάσσεται 6η παγκοσμίως σε πόρους αργού πετρελαίου και 2η σε αποθέματα φυσικού αερίου, οριακά χαμηλότερα από το Ιράν, σχολιάζει το Reuters.

Ο Πετρούσεφ επανέλαβε τέλος την ανησυχία της Μόσχας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ συνιστά απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. 

Πηγή: Reuters - skai.gr