Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά αντεπιτίθεται με το βλέμμα στην προεδρία

Με αδιαφιλονίκητο φαβορί τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες περίπου 9,7 εκατομμύρια Πορτογάλοι για τις προεδρικές εκλογές.

Το σημαντικότερο στοιχείο
της διαδικασίας είναι ότι ο αρχηγός του κράτους αποκτά ένα πολιτικό «πυρηνικό όπλο» όπως λέγεται στην Πορτογαλία, δηλαδή το δικαίωμα να διαλύει τη Βουλή, τη στιγμή που η νεόκοπη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών εξαρτάται από την εύθραυστη συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά.

Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, 67 ετών, πιστώνεται από το 52% ως το 55% της πρόθεσης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, διατηρώντας τεράστιο προβάδισμα επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, του ανεξάρτητου αριστερού Αντόνιου Σαμπάι ντα Νόβοα, ο οποίος συγκεντρώνει από 17% ως 22%.

Με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις, το μόνο ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί σήμερα είναι εάν ο κ. ντε Σόουζα θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με απόλυτη πλειοψηφία ή αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 14 Φεβρουαρίου.

Η υποψηφιότητα του κ. ντα Νόβοα επλήγη όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αμέριστη υποστήριξη των Σοσιαλιστών, καθώς υπήρξαν διχογνωμίες στο εσωτερικό του κόμματος και τελικά εκφράστηκε ανεπίσημη στήριξη τόσο στον ίδιο όσο και σε μια ακόμη υποψήφια, την σοσιαλίστρια πρώην υπουργό Υγείας Μαρία ντε Μπελέμ Ροζέιρα, η οποία φέρεται να συγκεντρώνει από 8 ως το 13% στην πρόθεση ψήφου.

Από την άλλη πλευρά, ο κεντροδεξιός ντε Σόουζα, που είναι και διάσημος τηλεοπτικός σχολιαστής, διεξήγαγε μία ασυνήθιστη προεκλογική εκστρατεία, χωρίς αφίσες ή φυλλάδια, προτιμώντας την άμεση προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους.

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα (10:00-21:00 ώρα Ελλάδος). Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα γύρω στις 20:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται πάντως ότι στις προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία το ποσοστό της αποχής είναι παραδοσιακά αυξημένο. Το 2011 η αποχή είχε φθάσει στο ιστορικό υψηλό του 53,48%.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr