Υπό τη σκιά τραγωδιών και πιέσεων η συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Συνάντηση με βασικό μενού την προσφυγική κρίση αλλά ευρύτερες πολιτικές διατάσεις θα έχει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Βερολίνο.

Στόχος της καγκελαρίου είναι να «σπρώξει» την Άγκυρας για μεγαλύτερο περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, τη στιγμή που η ίδια αντιμετωπίζει σφοδρές πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματος της προκειμένου να επιβάλει πλαφόν στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα μοιάζει ανήμπορη να αντιμετωπίσει συλλογικά την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν από λίγες ημέρες η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα θέσει όρια στον όγκο των προσφύγων που δέχεται να φιλοξενήσει, ενώ αμέσως μετά η Σλοβενία αποφάσισε να επιτρέπει την είσοδο μόνο σε πρόσφυγες που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Γερμανία ή Αυστρία.

Παρά τις χειμερινές καιρικές συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να εισρέουν στα ελληνικά νησιά, φτάνοντας με πλοιάρια από τις τουρκικές ακτές.

Επιπλέον, η συνάντηση στο Βερολίνο θα λάβει χώρα στη σκιά μίας ακόμα τραγωδίας, καθώς τα ξημερώματα τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νερά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε δύο διαφορετικά ναυάγια, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στα ελληνικά παράλια.

Η προσφυγική κρίση τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής επικοινωνίας που είχε η κ. Μέρκελ με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο σύσκεψη δωρητών στο Λονδίνο θα αποτελέσει ευκαιρία να εμπνεύσουν παγκόσμιες προσπάθειες για το θέμα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με προγενέστερη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες να μειωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη «με ουσιαστικό τρόπο».
Πηγή: skai.gr