Ο Γκάουχ «ανεβάζει τη θερμοκρασία» για τη Μέρκελ στο προσφυγικό

Έμμεση παρέμβαση στην αμφιλεγόμενη πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη ο γερμανός πρόεδρος της Γιόαχιμ Γκάουχ, αυξάνοντας την ήδη μεγάλη πίεση που δέχεται η καγκελάριος ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός της.

Μιλώντας στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Γκάουχ τόνισε ότι ίσως είναι «ηθικά και πολιτικά απαραίτητο» για το Βερολίνο να επιβάλει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται, τη στιγμή που η κ. Μέρκελ έχει επίμονα απορρίψει κάθε πρόταση για ορισμό ορίων στον αριθμό των φιλοξενούμενων.

Οι παρεμβάσεις του γερμανού προέδρου είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, με δεδομένο ότι ο πολιτειακός άρχοντας συνήθως δεν αναμιγνύεται σε κομματικές ή πολιτικές υποθέσεις, γεγονός που καθιστά τις δηλώσεις του ακόμα πιο σημαντικές.

Μάλιστα, ο κ. Γκάουχ εκτίμησε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να τεθεί κάποιο όριο στο μέγεθος των εισροών μέσα στο 2016, παραδεχόμενος ότι δεν αποκλείεται η Γερμανία να δεχτεί για δεύτερη συναπτή χρονιά περισσότερες από 1 εκατομμύριο αιτήσεις για άσυλο.

Ο γερμανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του να γίνει πολιτική συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στον όγκο των αφιχθέντων, προειδοποιώντας ότι «εάν οι δημοκράτες δεν θέλουν να το συζητήσουν», τότε ο διάλογος θα πέσει στα χέρια λαϊκιστών και ξενόφοβων».

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να βρουν ένα συμβιβασμό μεταξύ της επιθυμίας των πολιτών να δουν την κοινωνία τους να συνεχίζει να λειτουργεί, και την ανθρωπιστική ανάγκη να βοηθήσουμε αυτούς που χρειάζονται προστασία», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr