Δικαστική απόφαση επιτρέπει στους Ιταλούς να μετατρέψουν τις λιρέτες τους σε ευρώ

Πέντε χρόνια μετά την οριστική "απόσυρση" του ιταλικού εθνικού νομίσματος, της λιρέτας, μια Ιταλίδα κατάφερε, με δικαστική απόφαση, να μετατρέψει σε ευρώ τα χαρτονομίσματα που ανακάλυψε κατά τύχη μέσα σε ένα παλιό έπιπλο, αποκάλυψε μια ένωση καταναλωτών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί στον ιταλικό Τύπο.

Με την απόφαση που έλαβε στις 5 Νοεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε αντισυνταγματικό το διάταγμα της 6ης Δεκεμβρίου 2011 που απαγόρευε, από την ημερομηνία εκείνη και στο εξής, τη μετατροπή των παλιών λιρετών σε ευρώ. Επισπεύδοντας κατά τρεις μήνες (αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2012) την καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία οι Ιταλοί θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα παλιά χαρτονομίσματα του εθνικού νομίσματός τους με ευρώ, η τότε κυβέρνηση του Μάριο Μόντι επιδίωκε μεταξύ άλλων να καταπολεμήσει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η απόφαση ωστόσο δεν άρεσε καθόλου στη Βιόλα Κολόμπο, μια 50χρονη γυναίκα από τη Βενετία, την ιστορία της οποίας αφηγείται σήμερα η εφημερίδα Corriere del Veneto.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η γυναίκα αγόρασε μέσω του e-Bay έναν παλιό μπουφέ, δίνοντας μόνο μερικά ευρώ. Όταν όμως παρέλαβε το έπιπλο διαπίστωσε ότι είχε ένα συρτάρι με διπλό πάτο, στον οποίο κάποιος είχε κρύψει 15 εκατομμύρια λιρέτες (περίπου 7.750 ευρώ) σε χαρτονομίσματα των 100.000.

Η Κολόμπο πήγε στην Τράπεζα της Ιταλίας που όμως αρνήθηκε να της μετατρέψει τον "θησαυρό" σε ευρώ, επικαλούμενη το διάταγμα Μόντι. Η γυναίκα αποτάθηκε τότε στην οργάνωση Agitalia για τα δικαιώματα των καταναλωτών, η οποία προσέφυγε εκ μέρους της στη δικαιοσύνη.

Μέσω του ιστοτόπου της η Agitalia καλεί όλους τους Ιταλούς που έχουν ακόμη στη διάθεσή τους παλιές λιρέτες να επικοινωνήσουν το συντομότερο δυνατόν μαζί της, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου άνοιξε ένα "παράθυρο" μόλις τριών μηνών —μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου— για τη μετατροπή των χαρτονομισμάτων σε ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς, στην Ιταλία "κυκλοφορούν" ακόμη και σήμερα παλιά χαρτονομίσματα συνολικού ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρετών.
Πηγή: skai.gr