«Σίγουρα» το ISIS βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στη Τζακάρτα

Απόλυτα βέβαιος ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι η οργάνωση που βρίσκεται πίσω από το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισε το πρωί την πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, εμφανίστηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας της πόλης.

«Το ISIS βρίσκεται σίγουρα πίσω από την επίθεση», δήλωσε ο αρχηγός Τίτο Καρναβιάν, κατονομάζοντας μάλιστα ως «εγκέφαλο» τον ισλαμιστή Μπαχρούν Ναΐμ, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει καταφύγει στη Συρία. «Σχεδίαζε [τις επιθέσεις] εδώ και κάποιο καιρό, αυτός κρύβεται πίσω από την επίθεση», είπε.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως η Ινδονησία έχει υπάρξει πολλές φορές στο παρελθόν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες ήθελαν να μιμηθούν τον τρόπο δράσης των μακελάρηδων του Παρισιού, στοχεύοντας πολυσύχναστα εμπορικά σημεία εν ώρα αιχμής.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές Αρχές ανακοίνωσαν τη λήξη των τρομοκρατικών επιθέσεων, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν δράστες που να διαφεύγουν της σύλληψης και ότι η κατάσταση έχει πλέον τεθεί «υπό έλεγχο».

Σύγχυση επικρατεί ωστόσο αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων και των τρομοκρατών, με δεδομένου ότι ο επίσημος απολογισμός έχει αλλάξει πολλές φορές.

Συνολικά φαίνεται ότι σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι. Ο αρχηγός της ινδονησιακής Αστυνομίας δήλωσε ότι πέντε δράστες, εκ των οποίων ένας ήταν αλλοδαπός, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ενώ εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Τζακάρτα δήλωσε ότι δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιθέσεων.

Λίγη ώρα νωρίτερα όμως, νωρίτερα η Αστυνομία είχε αναρτήσει στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook ότι συνολικά υπάρχουν επτά δράστες, εκ των οποίων τρεις έχουν σκοτωθεί και τέσσερις έχουν συλληφθεί.

Οι δράστες, ένοπλοι και καμικάζι, φαίνεται ότι χτύπησαν διάφορα εμπορικά σημεία, με σειρά εκρήξεων και ένοπλων επιθέσεων να σημειώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα στο κέντρο της πόλης. Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από το μεγάλο εμπορικό κέντρο Σαρίνα, σε μικρή απόσταση από το προεδρικό μέγαρο, τα γραφεία του ΟΗΕ και διάφορες πρεσβείες.



Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Associated Press ότι είδαν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας να πυροδοτούν το φονικό τους φορτίο κοντά σε καταστήματα της αλυσίδας Starbucks και Burger King, στο κέντρο της Τζακάρτα, ενώ ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον κοντινού φυλακίου της Αστυνομίας.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πτώματα να κείτονται στο έδαφος ενώ τα συντρίμμια από τις εκρήξεις καπνίζουν.

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Γιόκο Γιντόντο καταδίκασε τα χτυπήματα ως τρομοκρατικές ενέργειες και να διατάζει τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν τους υπαίτιους. Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως η Ινδονησία έχει υπάρξει πολλές φορές στο παρελθόν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η ανταποκρίτρια του αμερικανικού δικτύου ABC μεταδίδει ότι ο στρατός κλήθηκε να βοηθήσει στην τήρηση της τάξης, με τανκς να βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Indonesian Navy Panzers arrive in Jakarta

Πηγή: skai.gr