Μογκερίνι: Οι πολιτικοί δεν πρέπει να «χρησιμοποιούν» τις επιθέσεις στην Κολονία

Έκκληση προς τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να μην χρησιμοποιούν τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Πρωτοχρονιά στην Κολονία και σε άλλες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου για να τροφοδοτήσουν την αντιμεταναστευτική ρητορική, απηύθυνε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Ελπίζω ότι κανένας ηγέτης πολιτικού κόμματος, κανένα πρόσωπο που ασκεί θεσμικό ρόλο, δεν θα χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα για να χειραγωγήσει [...], για να προβεί σε παραλληλισμούς με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση» δήλωσε η κ. Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Πράγα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, πολλοί από τους υπόπτους είναι πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική που έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο στην Γερμανία, αποκάλυψη που έχει φέρει σε θέση άμυνας την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την ανοιχτή πολιτική της.

Απαντώντας, η καγκελάριος προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο ότι θα δοθεί στους δικαστές το δικαίωμα να απελαύνουν άτομα πρόσφυγες και μετανάστες που κρίνονται ένοχοι ακόμα και για σχετικά ελαφρά εγκλήματα.

«Πρόκειται για ένα γεγονός ιδιαίτερα σοβαρό και σοκαριστικό κι είναι βέβαιο ότι οι νόμοι και ιδίως οι νόμοι που ισχύουν για τα δικαιώματα των γυναικών και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστοί από όλους», τόνισε η κ. Μογκερίνι.

«Ωστόσο, επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους ή της κοινωνικής τους κατάστασης» υπογράμμισε.

Οι βιαιοπραγίες και επιθέσεις εναντίον των γυναικών διαπράττονταν ήδη πριν από τη συγκεκριμένη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, σημείωσε η ευρωπαία αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για κάτι που «δυστυχώς συμβαίνει όλες τις ημέρες».

Οι επιθέσεις στην Κολονία είχαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής από ορισμένους πολιτικούς στην Ευρώπη.

Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. που έφθασε στο σημείο να ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεσμεύτηκε να μην λάβει καμία απόφαση «που θα οδηγούσε στην εμφάνιση μιας μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία».
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters - skai.gr