Αγώνα κατά της καταδίκης του δίνει ο Πιστόριους

Έφεση εναντίον της καταδίκης του για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ετοιμάζεται να ασκήσει ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους.

Οι συνήγοροι του Πιστόριους κατέθεσαν στο ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εξέταση της ένστασης, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος της δικηγορικής του ομάδας. Το Δικαστήριο διατηρεί πάντως δικαίωμα να αρνηθεί να ακούσει την έφεση.

Ο διάσημος αθλητής πυροβόλησε και σκότωσε την Στέενκαμπ μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της, τον Φεβρουάριο του 2013. Πρωτόδικα, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι πυροβολούσε την σύντροφό του, αλλά έναν εισβολέα.

Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο δέχτηκε τα επιχειρήματά του και τον έκρινε ένοχο για την σχετικά ελαφρά κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για το θάνατο της Στέενκαμπ. Ο 29χρονος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης και εξέτισε λιγότερο από 12 μήνες στη φυλακή, προτού μεταφερθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ωστόσο, οι εισαγγελικές Αρχές έκριναν ότι η πρωτόδικη ετυμηγορία ήταν υπερβολικά ελαφριά και επιδίωξαν αναθεώρησή της, την οποία και πέτυχαν το Δεκέμβριο, πετυχαίνοντας την αναβάθμιση του εγκλήματος σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η βαρύτερη καταδίκη επισύρει έως και 15 έτη κάθειρξης.
Πηγή: skai.gr