Μέρκελ: Απέλαση των προσφύγων που καταδικάζονται ακόμη και σε ποινές με αναστολή

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σήμερα υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα, ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.

"Αν οι πρόσφυγες διέπραξαν ένα αδίκημα", αυτό "θα πρέπει να έχει συνέπειες αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα (παραμονής τους στη Γερμανία) θα πρέπει να τερματίζεται αν καταδικαστούν σε φυλάκιση ή ακόμη και με αναστολή", είπε η καγκελάριος, με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία.

Η ηγεσία του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, που συνεδρίασε σήμερα στο Μάιντς, συμφώνησε να ζητήσει να ανακαλείται η χορήγηση ασύλου στην περίπτωση καταδίκης για κάποιο αδίκημα. Το ζήτημα αυτό ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί με το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

"Είναι σημαντικό εκεί όπου δεν επαρκεί ο νόμος, να τροποποιηθεί", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άγγελα Μέρκελ η οποία θεωρεί ότι αυτό είναι "προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων".

Με βάση τη γερμανική νομοθεσία, ένας άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο μπορεί να απελαθεί από τη Γερμανία εφόσον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, υπό τον όρο όμως ότι η ζωή του ή η υγεία του δεν θα διατρέξουν κίνδυνο στη χώρα καταγωγής του.

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις ακροδεξιών και αριστερών οργανώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Κολονία, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών και αστυνομικών τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην πόλη.

Η μία διαδήλωση διοργανώνεται από το ισλαμοφοβικό κίνημα «Pegida» με την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος «Pro Koeln» και μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων της περιοχής, με το σύνθημα «η Pegida προστατεύει».

Η «αντι-διαδήλωση» διοργανώνεται από τις ομάδες «Η Κολονία αντιστέκεται», υπό το γενικό σύνθημα «Όχι στο ρατσιστικό μίσος! Όχι στην σεξουαλική βία!».

Περίπου 1.700 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση περιφρούρησης των δύο συγκεντρώσεων.

Πηγή: skai.gr