Στη δημοσιότητα βίντεο από «πανεπιστήμιο τζιχαντιστών» στη Συρία

Αποκλειστικά πλάνα από την κατασκευή όπλων από ειδικούς που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους σε ένα χαρακτηριζόμενο «πανεπιστήμιο τζιχαντιστών» στη Ράκκα της Συρίας εξασφάλισε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Οι εικόνες δείχνουν επιστήμονες και ειδικούς στην κατασκευή όπλων να τροποποιούν πυραύλους ικανούς να πλήξουν μαχητικά και επιβατικά αεροσκάφη, καθώς επίσης να εκπαιδεύουν τζιχαντιστές στην εκτέλεση «θεαματικών» επιθέσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ιδιαίτερη αίσθηση και ανησυχία έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων η καταγραφή της δημιουργίας αυτοσχέδιας μπαταρίας για πυραύλους εδάφους-αέρος που θεωρούνταν από τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας άχρηστοι λόγω παλαιότητας, κάτι που όπως επισημαίνει το βρετανικό κανάλι θεωρείτο σχεδόν αδύνατο για τρομοκρατικές οργανώσεις χωρίς εκτενή στρατιωτική υποδομή.

Με τις τροποποιήσεις και την προσθήκη κεφαλών αναζήτησης θερμότητας οι πύραυλοι αυτοί πιστεύεται ότι έχουν ποσοστό 99% στην ακρίβεια πλήγματος κινούμενων στόχων.



Η επιστημονική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους εμφανίζεται στα βίντεο να παράγει τηλε-ελεγχόμενα αυτοκίνητα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως κινητές βόμβες. Κατασκευάζονται επίσης κούκλες σε φυσικό μέγεθος με ενσωματωμένους αυτορρυθμιζόμενους θερμοστάτες ώστε όταν κάθονται στη θέση του οδηγού των τηλεκατευθυνόμενων αυτοκινήτων να εκπέμπουν σήμα θερμότητας ανάλογο με των ανθρώπων για να επιτρέπεται η διέλευση των παγιδευμένων οχημάτων από προηγμένα μηχανήματος σάρωσης που λειτουργούν στις εισόδους στρατιωτικών και κυβερνητικών κτιρίων στη Δύση.

Σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό της ισλαμιστικής οργάνωσης αποκαλύπτεται η εκπαίδευση νέων τζιχαντιστών από διάφορες χώρες (Συρία, Ιράκ, Σουδάν, Σομαλία, Τυνησία, Αίγυπτο και Πακιστάν) τόσο για την πραγματοποίηση επιθέσεων, όσο και για την εκπαίδευση περισσότερων τζιχαντιστών στις χώρες τους.

Τα βίντεο συνολικής διάρκειας άνω των οκτώ ωρών βρέθηκαν από δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στην κατοχή εκπαιδευτή του Ισλαμικού Κράτους που έφευγε από τη Συρία μέσω Τουρκίας με προορισμό την Ευρώπη. Παραδόθηκαν στον απεσταλμένο του Sky News στην περιοχή, χωρίς οι Σύροι μαχητές να γνωρίζουν τη σπουδαιότητα του περιεχομένου, το οποίο χαρακτηρίζεται από σύμβουλο του βρετανικού στρατού ως «χρυσωρυχείο πληροφοριών ασφαλείας».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός