Επεισοδιακή πρώτη συνεδρίαση στη Βουλή της Βενεζουέλας μετά τον αιφνιδιασμό Μαδούρο

Επεισοδιακή αποδείχτηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της Βενεζουέλας, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας των «τσαβίστας».

Οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο ορκίστηκαν στο αξίωμά τους και στη συνέχεια βγήκαν από την αίθουσα μετά από εντονότατη συζήτηση, κατηγορώντας τον νέο πρόεδρο του σώματος ότι παραβίασε τους κανόνες που διέπουν τον διάλογο στη Βουλή.

Η αντιπολίτευση κέρδισε την υπερ-πλειοψηφία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, με 112 έδρες σε σύνολο 167, αποτέλεσμα που της δίνει αυξημένα δικαιώματα στο νομοθετικό της έργο. Δεν κατόρθωσε όμως να κατοχυρώσει την κοινοβουλευτική δύναμή της, καθώς τρεις από τους εκλεγμένους βουλευτές της ελέγχονται από τις Αρχές για καταγγελίες περί νοθείας και δεν είχαν δικαίωμα να ορκιστούν.

Σε μία ένδειξη της έχθρας που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, λίγες μόνο ώρες πριν την ορκωμοσία των νέων βουλευτών έγινε ξαφνικά γνωστό πως ο κ. Μαδούρο αποφάσισε να περιορίσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο πάνω στη στελέχωση της κεντρικής τράπεζας.

Η επίμαχη απόφαση ανακοινώθηκε μεν την Τρίτη αλλά είχε ληφθεί ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν εκπνεύσουν οι έκτακτες εξουσίες που είχε παραχωρήσει στον κ. Μαδούρο η προηγούμενη, φιλοκυβερνητική Βουλή, και του επέτρεπαν να νομοθετεί με διατάγματα.

Η κίνηση Μαδούρο – που επίσης επιτρέπει την παρακράτηση επίσημων στατιστικών στοιχείων – εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα πιέσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό τυπώνοντας χρήμα προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έχει φουντώσει λόγω της «κατρακύλας» στην τιμή του πετρελαίου.

Εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης και ελλείψεων ακόμα και σε βασικά αγαθά, η Βενεζουέλα εκτιμάται πως έχει πληθωρισμό μεταξύ 100% και 200% – αν και επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιήθηκαν το 2015 – ενώ το έλλειμμα υπολογίζεται περίπου στο 20% του ΑΕΠ.
Πηγή: skai.gr