Η Σαουδική Αραβία έχει φτάσει στα όρια της υπομονής της με το Ιράν - Εκατέρωθεν αντεγκλήσεις (upd)

Η Σαουδική Αραβία επιζητεί να επιδεινώσει «τις εντάσεις και τις συγκρούσεις» στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιδρώντας στην απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη. Το Ριάντ χρησιμοποίησε την επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη ως πρόσχημα για να πυροδοτήσει την ένταση, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι προσηλωμένη στην προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ιράν είναι πως έχει φτάσει τα όρια της υπομονής της, δήλωσε την Κυριακή πηγή που τελεί σε γνώση του σκεπτικού της σαουδικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Ιρανική πρωτεύουσα και την αντίδραση της κυβέρνησης στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.


"Φτάνει πια. Ξανά και ξανά, η Τεχεράνη χλευάζει τη Δύση. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό", είπε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας. 

"Τους Σαουδάραβες δεν τους νοιάζει αν κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θυμώσουν", κατέληξε.

Το βράδυ της Κυριακής η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν , καθώς κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις μεταξύ της μεγαλύτερης σουνιτικής και της μεγαλύτερης σιιτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή. 

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι δίνει προθεσμία 48 ωρών στους ιρανούς διπλωμάτες προκειμένου να απομακρυνθούν από το σουνιτικό βασίλειο. Οι σαουδάραβες διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο Ιράν ανακλήθηκαν.

Το Ιράν από πλευράς του εκτιμά πως η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη, έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών του Ριάντ, δεν θα καταφέρει να κάνει να ξεχαστεί το "μεγάλο λάθος" που είναι η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

"Αποφασίζοντας να διακόψει τις (διπλωματικές) σχέσεις της, η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κάνει να ξεχαστεί το μεγάλο λάθος της εκτέλεσης" του Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, δήλωσε ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το Irna.

Πρόσθεσε πως "οι Σαουδάραβες διπλωμάτες στην Τεχεράνη και στη Μασάντ (βορειοανατολικό Ιράν) δεν υπέστησαν καμία βλάβη" όταν οργισμένα πλήθη επιτέθηκαν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται στις δύο πόλεις αντίστοιχα.

Για τον ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται το Irna, "στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία διέπραξε επίσης ένα στρατηγικό λάθος υιοθετώντας βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις που προκάλεσαν την αβεβαιότητα και την επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή".

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ριάντ ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλη την περιοχή, ιδίως στη Συρία.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι "έπληξε τα συμφέροντα του ίδιου του λαού της και των μουσουλμανικών λαών της περιοχής με τη συνωμοσία για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου". Το Ιράν υποστηρίζει πως το Ριάντ έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, διατηρώντας την παραγωγή του σε πολύ υψηλό επίπεδο.
"Σήμερα, το νέο στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτέλεση του μάρτυρα αγιατολάχ, του σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, που ήταν ένας σπουδαίος θρησκευτικός αξιωματούχος ο οποίος ανήκε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο σε μία χώρα", πρόσθεσε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.




Εντωμεταξύ ένας άνδρας από τη Σαουδική Αραβία πυροβολήθηκε θανάσιμα στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου αργά χθες, όταν αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν πυρά άγνωστης προέλευσης, σύμφωνα με το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA).

Επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας, το SPA ανέφερε πως ένα οκτάχρονο παιδί, ο Μοχάμεντ Τζάφαρ αλ-Τίφα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τραύμα από πυροβολισμό κατά το περιστατικό που σημειώθηκε στην πόλη Αουαμίγια. Δεν επεκτάθηκε αλλά διευκρίνισε πως ο νεκρός άνδρας ήταν ο Άλι Ιμράν αλ-Νταγούντ.

Το SPA ανέφερε πως οι αρχές αναζητούν τους δράστες μίας ενέργειας που χαρακτήρισε ως "τρομοκρατική". Την ώρα των πυροβολισμών οι αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιούσαν επιχείρηση για την ανάκτηση κλεμμένου εξοπλισμού, μετέδωσε το SPA.
Η Αουαμίγια, στην περιοχή της πετρελαιοπαραγωγού επαρχίας Κατίφ, είναι η γενέτειρα του εξέχοντα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος εκτελέστηκε το Σάββατο, μαζί με άλλους τρεις σιίτες και 43 μέλη της αλ-Κάιντα, με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Η Κατίφ είναι το επίκεντρο της αναταραχής μεταξύ των σιιτών της Σαουδικής Αραβίας αφότου ξεκίνησαν διαδηλώσεις στις αρχές του 2011 με αίτημα τον τερματισμό των διακρίσεων κατά της σιιτικής μειονότητας και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη σουνιτική μοναρχία.

Οι κάτοικοι του Κατίφ έχουν πραγματοποιήσει οργισμένες διαδηλώσεις μετά την εκτέλεση του αλ-Νιμρ, καταγγέλλοντας τη δυναστεία των Αλ Σαούντ.


   
Η Μανάμα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν
Το Μπαχρέιν διέκοψε επίσης τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν, μετά τις εισβολές διαδηλωτών στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ και κάλεσε τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά του εντός 48 ωρών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων το μεσημέρι της Δευτέρας.



Πηγή: skai.gr