Ακυρώθηκαν οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά στις Βρυξέλλες για λόγους ασφαλείας

Την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων και των πυροτεχνημάτων για την Πρωτοχρονιά στις Βρυξέλλες αποφάσισε σήμερα Τετάρτη ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Μαγιέρ, καθώς το Βέλγιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Είναι προτιμότερο να μην παίρνουμε ρίσκα», δήλωσε ο κ. Μαγιέρ μιλώντας στον σταθμό RTBF, μετά από την ενημέρωση που έλαβε για την ασφάλεια της βελγικής πρωτεύουσας από την κρατική υπηρεσία OCAM, η οποία αξιολογεί το επίπεδο του κινδύνου.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξή του για τη «δύσκολη» απόφαση του δημάρχου να ακυρώσει τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, σημειώνοντας στον σταθμό RTBF πως πρόκειται για τη «σωστή επιλογή».

Η απόφαση του κ. Μαγιέρ ήλθε λίγες μέρες μετά τη σύλληψη δύο ακόμα ατόμων που πιστεύεται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε εμβληματικά σημεία του Βελγίου κατά τους εορτασμούς για την αλλαγή του χρόνου.

Στις τελευταίες εφόδους της Αστυνομίας στις Βρυξέλλες, στη Λιέγη και την περιοχή της Φλάνδρας την Κυριακή και τη Δευτέρα οι αστυνομικοί δεν εντοπίστηκαν όπλα ή εκρηκτικά, αλλά βρέθηκαν προπαγανδιστικό υλικό υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και παραστρατιωτικές ενδυμασίες.

Την παραμονή περσινής πρωτοχρονιάς περίπου 100.000 άνθρωποι συνέρευσαν στο κέντρο των Βρυξελλών ώστε να γιορτάσουν την αλλαγή του έτους, με τον κ. Μαγιέρ να σημειώνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν μπορούν να ελέγξουν τους πάντες».

Το Βέλγιο βρίσκεται σε «συναγερμό» μετά το τρομοκρατικό μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Η επίθεση φαίνεται πως σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό σε βελγικό έδαφος, ενώ τρεις από τους δράστες είχαν ζήσει στο υποβαθμισμένο προάστιο Μολεμπέκ της βελγικής πρωτεύουσας.

Ο φερόμενος ως ενορχηστρωτής των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ήταν βέλγος πολίτης.
Πηγή: skai.gr