Αύξηση 30% στον βασικό μισθό στην Τουρκία, με ανησυχίες για απολύσεις

Την αύξηση του ελάχιστου μισθού στην Τουρκία κατά 30% αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Σουλεϊμάν Σοΐλου.

Ο βασικός μισθός στη γείτονα χώρα θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016 στις 1.300 τουρκικές λίρες ανά μήνα (περίπου 407 ευρώ), αντί 1.000 λίρες (περίπου 313 ευρώ) που είναι σήμερα.

Η αύξηση του βασικού μισθού ήταν μία από τις κυριότερες υποσχέσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πριν τις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες έδωσαν στην ισλαμο-συντηρητική παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή, μετά τις μεγάλες απώλειες στις άκαρπες κάλπες του καλοκαιριού.

Η κίνηση όμως μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η αύξηση του ελάχιστου μισθού αναμένεται να αυξήσει τη μισθολογική δαπάνη στον ιδιωτικό τομέα κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, γεγονός που εγείρει κίνδυνο απολύσεων και περιορισμένης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους, ο κ. Σοΐλου δήλωσε πως το Δημόσιο θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει περίπου το 40% του αυξημένου μισθολογικού κόστους για το 2016. Η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό θα αντισταθμιστεί εν μέρει μέσω της επιβολής ενός μικρού φόρου.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι η αύξηση του βασικού μισθού θα προκαλέσει μικρή αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού, όμως θα συνεισφέρει θετικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Πηγή: skai.gr