Αντιμέτωπο με τη νέα καταιγίδα το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και βορειοδυτική αγγλική κομητεία Κάμπρια είναι οι περιοχές που είχαν κυρίως υποστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες την ορμή της νέας Καταιγίδας Φρανκ, η οποία αναμένεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες από τις καταιγίδες Εύα και Ντέσμοντ.

Σε ισχύ βρίσκονται τέσσερις προειδοποιήσεις για σοβαρές πλημμύρες, ένδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος για απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ακόμα 45 προειδοποιήσεις για άμεση δράση λόγω επικείμενης πλημμύρας βρίσκονται σε ισχύ στην Αγγλία και στην Ουαλία και περισσότερες από 60 στη Σκωτία.

Περίπου 5.500 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη βόρεια Σκωτία και σχεδόν χίλια στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε αεροπορικές πτήσεις και καταγράφηκαν προβλήματα σε οδικές αρτηρίες λόγω πεσμένων δέντρων. Περίπου 300 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα στην Ουαλία.

Στο βόρειο Γιόρκσαϊρ
της βορειοανατολικής Αγγλίας στρατιώτες έσπευσαν να εκκενώσουν σπίτια κοντά σε πέτρινη γέφυρα του 18ου αιώνα στο Ταντκάστερ η οποία κατέρρευσε λόγω των ορμητικών νερών, προκαλώντας ανησυχίες για πλημμύρες και πιθανή έκρηξη αερίου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά τόπους αναμένονται άνεμοι ταχύτητας 129 χιλιομέτρων την ώρα και βροχή ύψους μεταξύ 8 και 12 εκατοστών.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στο Γιόρκσαϊρ δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένη» από το γεγονός ότι αναφέρθηκα περιστατικά κλοπών από σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ενοίκους τους λόγω πλημμύρας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο