Κλείσιμο

Το 40% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ηττώνται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Το 40% των Αμερικανών, ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ηττώνται στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την ORC για το ειδησεογραφικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το 40% όσων ερωτήθηκαν θεωρεί ότι είναι οι τρομοκράτες αυτοί που νικούν στον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ίσο ποσοστό (40%) θεωρεί ότι καμιά πλευρά δεν κερδίζει, ενώ μόλις το 18% πιστεύει ότι η εκστρατεία που διεξάγει η Ουάσινγκτον είναι επιτυχής.
 
Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (74%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι «με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα για τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», συμπεριλαμβανομένου ενός 41% που δήλωσε ότι δεν είναι «διόλου ικανοποιημένο» και ένα 33% που δήλωσε ότι δεν είναι «πολύ ικανοποιημένο» με τα αποτελέσματα της αμερικανικής εκστρατείας.

Η δυσαρέσκεια για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία διαπερνά τις κομματικές γραμμές: το 59% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων εκφράζει την ανησυχία του για τις μεθόδους που ακολουθεί η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Το 79% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και το 86% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο χειρισμού του πολέμου.

Το 55% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι τρομοκράτες κερδίζουν τον πόλεμο, ενώ το 52% των Δημοκρατικών υποστηρίζει πως καμία πλευρά δεν κερδίζει.

Παράλληλα όμως, το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά πως «οι τρομοκράτες θα βρίσκουν πάντα τρόπους να εξαπολύουν μεγάλες επιθέσεις, ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ», ποσοστό πάντως που παρουσιάζει πτώση: το 60% εκτιμούσε το ίδιο σε προηγούμενη έρευνα.

Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη το χρονικό διάστημα από την 17η ως την 21η Δεκεμβρίου.
Πηγή: skai.gr