Αναζητούνται οι πρόσφυγες με τα πλαστά διαβατήρια του IS

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Στέφαν Μάιερ επιβεβαίωσε δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν χαθεί τα ίχνη ατόμων με πλαστά συριακά διαβατήρια που είχαν έρθει στη Γερμανία ως πρόσφυγες.

 Πρόκειται για αυθεντικά διαβατήρια στα οποία αναφέρονται λανθασμένα προσωπικά στοιχεία. Τα διαβατήρια προέρχονται από την πόλη Αλ Ράκα, η οποία θεωρείται προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Πέρασαν στη Λέρο μαζί με τους δράστες της 13ης Νοεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα BILD, ο αριθμός αυτών ατόμων ανέρχεται σε περίπου 12. Όλοι τους είχαν έρθει στη Γερμανία πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου. Οι γερμανικές αρχές καταχώρησαν τα στοιχεία, φωτοτύπησαν τα διαβατήρια, δεν πήραν όμως δακτυλικά αποτυπώματα.

Το γεγονός, άτομα που αιτούνται άσυλο να δηλώνουν λάθος στοιχεία και παρουσιάζοντας πλαστά έγγραφα, δεν είναι κάτι το καινούργιο για τις γερμανικές και ούτε εγκυμονεί οπωσδήποτε κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας. Το κρίσιμο στην προκειμένη περίπτωση είναι όμως ότι τα έγγραφα των ατόμων που δεν μπορούν να εντοπιστούν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα διαβατήρια των δύο δραστών των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Όπως επιβεβαιώνει ο Στέφαν Μάιερ, οι εν λόγω πρόσφυγες είχαν έρθει τον Οκτώβριο με την ίδια βάρκα στο νησί Λέρο, στην οποία είχαν επιβιβαστεί και οι τρομοκράτες των χτυπημάτων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πηγή: Deutsche Welle - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο