Ισπανία: Πρώτος ο Ραχόι - Τρίτο κόμμα οι Podemos - Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Οι Podemos φαίνεται να πήγαν χειρότερα των προσδοκιών, καθώς με καταμετρημένες το 99,60% των ψήφων, το κόμμα που «γεννήθηκε» από τους αγανακτισμένους Ισπανούς βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ωστόσο, ο μεγάλος χαμένος των ισπανικών εκλογών, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες,  ενδέχεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς ίσως μπορέσει να συγκεντρώσει τις έδρες που απαιτούνται αν συνεργαστεί με κόμματα της Αριστεράς. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι καταλαμβάνει 123 έδρες, δεύτεροι είναι οι Σοσιαλιστές με 90 έδρες, τρίτο κόμμα οι Podemos με 69 (42 το κόμμα του Χούλιο Ιγγλέσιας και 27 μαζί με τους συμμάχους τους σε εθνικό επίπεδο) και τέταρτο οι Ciudadanos με 40 έδρες. Στο 99,60% της καταμέτρησης των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 28,71%, οι Σοσιαλιστές PSOE 22,01%,  οι Podemos 20,50% και οι Ciudadanos με 13,89%

Το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά αδύνατα τα σενάρια, που προεκλογικά διατυπώνονταν για εύκολες και προφανείς συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ +Ciudadanos ή PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου.

Σύμφωνα με τους νέους συσχετισμούς, απαιτείται είτε συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση, είτε μία «Μεγάλη Συμμαχία» PP και PSOE, κάτι που κύκλοι από τα δύο κόμματα τουλάχιστον σε πρώτη φάση αποκλείουν.

Εν τω μεταξύ, ομάδα αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί, συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

Η Καταλονία μαζί με τη Βαλένθια είναι οι μόνες περιοχές, στις οποίες επικράτησαν οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους. Στον εκλογικό χάρτη της υπόλοιπης χώρας επικρατεί το ΡΡ, εκτός από τον Νότο όπου το PSOE διατηρεί, ιδίως στην Ανδαλουσία, το πολιτικό φέουδό του.

Δείτε πως διαμορφώνεται η νέα ισπανική βουλή:




Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης