Κλείσιμο

Ο Αμπντεσλάμ πέρασε τρία μπλόκα της αστυνομίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Parisien το οποίο επικαλείται μαρτυρία του Χαμζά Ατού και του Μοχάμεντ Αμρί οι οποίοι έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για συνέργια σε τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με την οποία ο Σαλά Αμπντεσλάμ πέρασε από τρία σημεία ελέγχου στη Γαλλία κατά την πορεία του προς το Βέλγιο.

Οι δύο κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρουν πως οι ίδιοι είχαν δώσει ραντεβού με τον Αμπντεσλάμ σε σημείο στο Παρίσι λίγο μετά τις επιθέσεις προκειμένου να τον μεταφέρουν στο Βέλγιο. Οι ίδιοι τονίζουν πως δεν ήξεραν τι ακριβώς είχε συμβεί και την έκταση των τρομοκρατικών ενεργειών ενώ σημειώνουν πως όταν ο Αμπντεσλάμ του εξιστόρησε τι έχει συμβεί αρνήθηκαν να κάνουν το ταξίδι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους ο τρομοκράτης τους απείλησε πως είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και εάν αρνηθούν να τον μεταφέρουν θα ανατινάξει το όχημα.

Υπό τη συγκεκριμένη απειλή αναφέρουν οι δύο συλληφθέντες, ξεκίνησαν την πορεία τους προς το Βέλγιο από διαδρομές που ο ίδιος ο Αμπντεσλάμ είχε εξ΄αρχής επιλέξει και τους υπέδειξε. Οι συγκεκριμένες διαδρομές περιελάμβαναν μόνο περιφερειακές οδούς και όχι τον εθνικό δρόμο. Μετά από πορεία κάποιων ωρών οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο διαφυγής χάθηκαν με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην εθνική οδό Γαλλίας – Βελγίου. Τότε ο Σαλά Αμπντεσλάμ τους ζήτησε να τηρούν τα όρια ταχύτητας και να παραμείνουν ήρεμοι. Μετά από λίγα χιλιόμετρα τους σταμάτησε το πρώτο μπλόκο αστυνομικών δυνάμεων, ο αστυνομικός όμως τους ρώτησε εάν έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Ο διάλογος που ακολούθησε με βάση τους συλληφθέντες έχει ως έξής: «έχετε πιει;» «Λίγο», «Αυτό δεν είναι καλό να ξέρετε αλλά δεν είναι προτεραιότητα σήμερα. Μπορείτε να φύγετε και να προσέχετε».

200 χιλιόμετρα πριν τα σύνορα με το Βέλγιο νέο μπλόκο σταμάτησε το όχημα και αυτή τη φορά και οι τρεις επιβαίνοντες ελέγχθηκαν από τις αρχές. Και αυτή τη φορά όμως έφυγαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Στο τρίτο σημείο ελέγχου ο Αμπντεσλάμ ζήτησε από τους δύο συλληφθέντες να τον αφήσουν σε ένα βενζινάδικο ενώ οι ίδιοι ελέγχθηκαν κανονικά χωρίς πρόβλημα. Μετά το μπλόκο, πεζός τους συνάντησε ο Σαλά Αμπντεσλάμ ο οποίος όπως τους είπε είχε ξεφορτωθεί το γιλέκο με τα εκρηκτικά στις τουαλέτες του βενζινάδικου.

Τέλος οι δύο συλληφθέντες στις καταθέσεις τους τόνισαν πως μόλις άφησαν τον τρομοκράτη στο Βέλγιο έψαξαν ολόκληρο το όχημα προκειμένου να βεβαιωθούν πως δεν είχε αφήσει ενοχοποιητικά στοιχεία ο Αμπντεσλάμ χωρίς να βρουν το παραμικρό.
Πηγή: Πηγή: Le Parisien - Επιμέλεια: Γιάννης Χαραμίδης