Ο Ομπάμα καλεί τον Ερντογάν να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από το Ιράκ

Κάλεσμα στον τούρκο ομόλογό του Ρεντέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει μέτρα προκειμένου «να αποκλιμακωθεί η ένταση» μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, και κυρίως να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την ιρακινή επικράτεια, απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ερντογάν, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση, ζητώντας την πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τα εδάφη της.

Ο κ. Ερντογάν αρχικά είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης των τούρκων στρατιωτών που στρατοπεδεύουν στο βόρειο Ιράκ, κοντά στην πόλη της Μοσούλης, όμως στις αρχές τις εβδομάδας μετέφερε μέρος της τουρκικής δύναμης στον κουρδικό θύλακα που βρίσκεται βορειότερα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων ήταν προγραμματισμένη και είχε την έγκριση της Βαγδάτης, με στόχο την παροχή εκπαίδευσης σε αντάρτες που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Το ISIS ελέγχει την Μοσούλη από το καλοκαίρι του 2014.

Ο κ. Ομπάμα χαιρέτισε επιπλέον «τη συμβολή» της Τουρκίας στον στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με «την εντατικοποίηση της συνεργασίας στο θέμα της Συρίας» επισημαίνοντας τις «κοινές προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και την αύξηση της πίεσης προς το Ισλαμικό Κράτος.

Συζητήθηκε επίσης η συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την επίλυση της πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν στη Νέα Υόρκη επί ενός αμερικανο-ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος με στόχο την ειρήνη στη Συρία. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, βάσει το ψηφίσματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters/Sputnik - skai.gr