Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για τρομοκρατία στη Γαλλία

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δύο άνδρες και μία γυναίκα στο πλαίσιο των ερευνών για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και του Ιανουαρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Ένας 29χρονος συνελήφθη σήμερα το πρωί στην περιφέρεια του Παρισιού και τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Θεωρείται ύποπτος ως "περιφερειακό" μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, δύο άνδρες έχουν ήδη εξεταστεί στη Γαλλία ως ύποπτοι ότι παρείχαν καταφύγιο στο Σεν-Ντενί, βόρειο προάστιο του Παρισιού, στον βελγο-μαροκινό τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος θεωρείται ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων. Ωστόσο αυτοί οι παραβάτες δεν φαίνεται να ενοχοποιούνται για προετοιμασία ή άμεση συμμετοχή στις επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί.

Στο Βέλγιο, οκτώ άνδρες φυλακίστηκαν μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους, οι οποίοι φαίνεται να ενδιαφέρουν περισσότερο την έρευνα. Ένας Βέλγος, που μπορεί να είχε συμμετάσχει σε "παρακολουθήσεις" στόχων των επιθέσεων, συνελήφθη στην Τουρκία.

Η γαλλική έρευνα, που έχει ανατεθεί σε έξι δικαστές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, για πρώτη φορά στη Γαλλία, έχει επιτρέψει να ταυτοποιηθούν έξι από τους εννέα δράστες της επίθεσης στο Σταντ ντε Φρανς, στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και σε μπαρ και εστιατόρια του Παρισιού. Πρόκειται για πέντε Γάλλους και τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, οργανωτή αρκετών επιθέσεων ή σχεδίων επιθέσεων στην Ευρώπη.

Παράλληλα ένας ακόμη άνδρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν σήμερα ως ύποπτοι για την προμήθεια όπλων στον Αμεντί Κουλιμπαλί που σκότωσε μια αστυνομικό και στη συνέχεια τέσσερις ακόμη ανθρώπους σε εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015. Η επίθεση είχε σημειωθεί μετά την επίθεση τζιχαντιστών στις 7 Ιανουαρίου στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, όπου 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr