Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από επιδρομές του στρατού εναντίον μελών σιιτικής οργάνωσης

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο σε επιδρομές του νιγηριανού στρατού εναντίον μελών μιας σιιτικής οργάνωσης, που οδήγησαν στη σύλληψη του ηγέτη της στην πόλη Ζάρια στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Το ισλαμικό κίνημα επιχειρούσε να δολοφονήσει τον αρχηγό του στρατού, υποστράτηγο Τουκούρ Μπουρατάϊ, όταν μέλη της οργάνωσης εμπόδισαν την πορεία της στρατιωτικής φάλαγγας στην Ζάρια το Σάββατο, ενώ η οργάνωση πραγματοποιούσε ετήσια τελετουργία.

Την Κυριακή, ο στρατός πραγματοποίησε επιδρομές
σε αρκετά κτίρια, τα οποία συνδέονται με την οργάνωση, καθώς και στο σπίτι του ηγέτη της, Ιμπραχίμ Ζακζάκι. Οι δυνάμεις του στρατού προχώρησαν στη σύλληψη του και σκότωσαν σημαντικά στελέχη της οργάνωσης, ανάμεσα τους τον υπαρχηγό και τον εκπρόσωπο της.

Κάτοικοι ανέφεραν πως άκουσαν ηχηρές εκρήξεις κατά την διάρκεια της επιδρομής, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς πως του απαγορεύτηκε η είσοδος στην αποκλεισμένη περιοχή.

Η πλειονότητα των δεκάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων κατοίκων της Νιγηρίας είναι σουνίτες, αλλά στην περιοχή, όπου πραγματοποιήθηκε η επιδρομή του στρατού, κατοικούν αρκετοί χιλιάδες σιίτες, κυρίως ακόλουθοι του Ζακζάκι, το κίνημα του οποίου εμπνεύστηκε από την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν.
Πηγή: skai.gr