Η Γαλλία είπε «όχι» στην ακροδεξιά - Ήττα του Εθνικού Μέτωπου (upd)

Σε καμία περιφέρεια δεν επικράτησε το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, στονδεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Την άνοδό του αναχαίτισε η κινητοποίηση των ψηφοφόρων που ανησύχησαν μπροστά στην πορεία του προς την εξουσία, 16 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Τα αποτελέσματα αποτελούν πλήγμα, έπειτα από μια ιστορική νίκη στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, για τα τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του Εθνικού Μετώπου και κυρίως την πρόεδρό Μαρίν Λεπέν.

Η 26χρονη ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ηττήθηκε στο νότο, ενώ ο Φλοριάν Φιλιππό, 34 ετών στα ανατολικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Δεξιά κατακτάει 7 περιφέρειες, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Παρισιού, «προπυργίου» της Αριστεράς εδώ και 17 χρόνια.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν τις απώλειες καθώς όπως όλα δείχνουν κερδίζουν 5 περιφέρειες εκ των συνολικά 13. Στην Κορσική επικράτησαν οι εθνικιστές.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Ζαν Υβ Καμούς το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πριν από τις εκλογές του 2017 «τείνει να επιβεβαιώσει ότι το Εθνικό Μέτωπο έχει οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο: κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο, ωστόσο δεν γνωρίζει πώς να προχωρήσει παρακάτω».

Ο Ζαν Βιάρντ, επίσης πολιτικός αναλυτής, υποστηρίζει: «Η ακροδεξιά δεν έχει την επιθυμία να ανέλθει στην εξουσία».

Οι προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο, μια ένδειξη της κινητοποίησης που υπήρξε και χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τα στελέχη της Δεξιάς και της Αριστεράς ως ένα «δημοκρατικό άλμα».

Η Αριστερά άλλωστε θυσίασε τους υποψηφίους της στο Βορρά και το Νότο και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψηφίους.

Νωρίτερα, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε βέβαιος ότι το Εθνικό Κόμμα δεν θα κερδίσει κάποια περιφέρεια, προειδοποίησε ωστόσο ότι "(δε νιώθουμε) καμία ανακούφιση, καμία διάθεση να θριαμβολογήσουμε (…). Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό", καθώς τουλάχιστον 6 εκατ. Γάλλοι ψήφισαν Λεπέν. 

Ο γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε έτσι την άνευ προηγουμένου νίκη του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των εκλογών και ενώ απομένουν 16 μήνες από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως μια "προειδοποίηση" τόνισε ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί

"Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει" επέμεινε πάντως η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν.



Σημειώνεται ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν επικράτησε σε καμία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες προηγείτο στον πρώτο γύρο της 6ης Δεκεμβρίου, αλλά και τις τρεις τις οποίες είχε θέσει ως στόχο στον δεύτερο γύρο.

Έτσι στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία, όπου ήταν υποψήφια η Μαρίν Λεπέν και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, όπου ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου η ανιψιά της Μάριον Mαρεσάλ -Λεπέν το ακροδεξιό κόμμα υποχωρεί έναντι των κεντροδεξιών Ζαβιέ Μπερτράν και Κριστιάν Εστροζί αντίστοιχα.

Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα εικάζεται ότι έπαιξε το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής των γάλλων εκλογέων, αυξημένο τουλάχιστον κατά 5% σε σχέση με τον πρώτο γύρο, αλλά και τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2010.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν μετά και την απόσυρση των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο από τις περιφέρειες και την έκκληση του κόμματος προς τους υποστηρικτές του να προσέλθουν στις κάλπες και να μην στηρίξουν το Εθνικό Μέτωπο.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ