Βαλς: Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου αν νικήσει η Λεπέν

Για κίνδυνο διολίσθησης της Γαλλίας προς έναν «εμφύλιο πόλεμο» σε περίπτωση που το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κερδίσει στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών προειδοποίησε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, λιγότερες από 48 ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

«Έχουμε φθάσει σε μια ιστορική στιγμή όπου η επιλογή για τη χώρα μας είναι ανάμεσα σε δύο», δήλωσε ο κ. Βαλς κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε. «Η μία είναι η άκρα δεξιά, η οποία σημαίνει βασικά διαίρεση, μία διαίρεση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο».

Η άλλη επιλογή, προσέθεσε, είναι η ψήφος υπέρ των δημοκρατικών αξιών, που σημαίνουν μια χώρα ανοικτή σε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες εφόσον αποδέχονται τους κανόνες και την εξουσία του λαϊκού κράτους.

Ως «παραληρηματικό ξέσπασμα» χαρακτήρισε η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν τις δηλώσεις του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, προσθέτοντας μάλιστα αιχμηρά πως «ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα εναντίον της Γαλλίας, διεξάγεται από φονταμενταλιστές ισλαμιστές που εκτράφηκαν από ένα χαλαρό, σεχταριστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λεπέν αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή, επικρατώντας σε έξι από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Σε περίπτωση που κερδίσει και στο δεύτερο γύρο, η ακροδεξιά θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να επιδείξει τις δυνατότητές του στο κορυφαίο επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, λιγότερους από 18 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος στο δεύτερο γύρο, με το Εθνικό Μέτωπο να υπολείπεται ελαφρώς στις σημαντικές περιφέρειες.

Η κ. Λεπέν ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο με πάνω από 40% των ψήφων στη βόρεια περιφέρεια Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία. Η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν ήρθε επίσης πρώτη σε μια σημαντική νοτιοανατολική περιφέρεια, την Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, που περιλαμβάνει τη γαλλική Ριβιέρα.

Στη συνέχεια το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ήρθε τρίτο, αποσύρθηκε από την εκλογική αναμέτρηση και αυτές τις δύο περιφέρειες, καλώντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, στις 13 Δεκεμβρίου, τους Ρεπουμπλικανούς του Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Βαλς μάλιστα έχει καλέσει τους ψηφοφόρους της αριστεράς να υποστηρίξουν την κεντροδεξιά του κ. Σαρκοζί στις επίμαχες περιφέρειες, προκειμένου να εμποδιστεί η άνοδος του Εθνικού Μετώπου.

Δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες δύο μέρες δείχνουν πάντως ότι οι δραστικές εκλογικές τακτικές του Βαλς μπορεί να επιτύχουν, καθώς στον δεύτερο γύρο φαίνεται να αυξάνεται η στήριξη των συντηρητικών.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters - skai.gr