Κάουντερ: Τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παραχωρήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

Την δημιουργία αστυνομικής δύναμης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «το συντομότερο δυνατό», ζητεί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, επισημαίνοντας ότι η φύλαξη των συνόρων από τα κράτη-μέλη δεν λειτουργεί και φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη, με αφορμή την προσφυγική ροή, να πάρει μια εντελώς νέα πορεία. Τα κράτη θα πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να παραχωρήσουν πλήρως ή τουλάχιστον εν μέρει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσέθεσε: «Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων υπό την ευθύνη των κρατών-μελών δεν λειτουργεί. Η Ελλάδα π.χ. δεν είναι δε θέση ούτε από άποψη logistics ούτε οικονομική να διαφυλάξει τα σύνορά της. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά».

Η FRONTEX, σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, πρέπει να εξελιχθεί σε μία αυτόνομη υπηρεσία με δικές της αρμοδιότητες. «Κάποιοι πίστευαν ότι κάποτε θα είχαμε έναν ευρωπαϊκό στρατό. Προτεραιότητα όμως πρέπει να έχει μία αυτόνομη αστυνομική δύναμη φύλαξης των συνόρων - και αυτό το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο κ. Κάουντερ και εξήγησε ότι αυτή η δύναμη πρέπει να διαθέτει ισχυρό εξοπλισμό - όπως οι εθνικές αστυνομίες - και δικό της προσωπικό «και μάλιστα σε επάρκεια». «Ίσως πρέπει να υπάρξει ακόμη και ένας Ευρωπαίος Επίτροπος για τα εξωτερικά σύνορα», κατέληξε ο κ. Κάουντερ.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr