Β. Κορέα: Διαθέτουμε βόμβα υδρογόνου - Αν χρειαστεί θα εκραγεί

Υπόνοιες άφησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι η χώρα του διαθέτει βόμβα υδρογόνου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Η Β. Κορέα είναι ένα ισχυρό κράτος που διαθέτει πυρηνικό όπλο και είναι έτοιμη να προκαλέσει την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας και μιας βόμβας υδρογόνου για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία επαρκώς».

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε τρεις δοκιμές ατομικής βόμβας, το 2006, το 2009 και το 2013. Οι δοκιμές αυτές μάλιστα προκάλεσαν την επιβολή διεθνών κυρώσεων.

Αντίστοιχες δηλώσεις σχετικά με ισχυρότερα όπλα έχουν γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο στις νέες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη γίνεται μια πιο άμεση αναφορά στη βόμβα υδρογόνου.

Η Πιονγκγιάνγκ κάνει συχνά λόγο για τις πυρηνικές της δυνατότητες, οι οποίες δεν μπορούν ωστόσο να επαληθευτούν. Υποστηρίζει μάλιστα ότι έχει τη δυνατότητα να πλήξει το αμερικανικό έδαφος, κάτι το οποίο προς το παρόν φαίνεται να είναι αδύνατο σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς.

Σημειώνεται ότι το 2003 η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε από τη διεθνή Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών όπλων, η οποία έχει στόχο να αποτρέψει την εξάπλωση της κατασκευής πυρηνικών όπλων και της πιθανής χρήσης τους.

Μετά από αυτήν την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ, ξεκίνησαν εξαμερείς συνομιλίες για να αμβλυνθεί η απειλή του προγράμματος πυρηνικών όπλων της χώρας μέσω διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το 2005 η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι πυρηνική δύναμη, προκαλώντας ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα, ενώ το 2009 πραγματοποίησε νέες δοκιμές σε πυρηνικά όπλα και τελικά χωρίς προειδοποίηση αποσύρθηκε από τις εξαμερείς συνομιλίες.

Πηγή: skai.gr