Κλείσιμο

Απόλυτο «όχι» σε κάθε αμνηστία πολιτικών κρατούμενων από Μαδούρο

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αμνηστεύσει πολιτικούς κρατούμενους δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, λίγες μέρες μετά τις εκλογές που είδαν τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές («τσαβίστας») να χάνουν τον έλεγχο της Βουλής μετά από 17 χρόνια.

«Δεν θα δεχτώ οιονδήποτε νόμο για αμνηστία, γιατί αυτοί οι κρατούμενοι παραβίασαν ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του.

«Μπορούν να μου στείλουν χίλιες προτάσεις για νέους νόμους, αλλά οι δολοφόνοι ενός λαού πρέπει να δικαστούν και πρέπει να πληρώσουν», τόνισε ο 53χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας, παρά το γεγονός ότι μετά τις κάλπες είχε υποσχεθεί «συνύπαρξη» με την αντιπολίτευση.

Στον απόηχο της εντυπωσιακής νίκης της συμμαχίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις εκλογές της Κυριακής, όπου κέρδισε 112 από τις 167 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, οι νέες κοινοβουλευτικές δυνάμεις διαμήνυσαν ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες τους θα έχει ως στόχο την αποφυλάκιση χιλιάδων ακτιβιστών που έχουν καταδικαστεί υπό την προεδρία Μαδούρο.

Ο πιο γνωστός από τους πολιτικούς κρατούμενους είναι ένας από τους ηγέτες των αντιφρονούντων, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Λαϊκή Βούληση Λεοπόλδο Λόπεζ, ο οποίος πέρυσι καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξης για την κατηγορία της υποκίνησης επεισοδίων.

Ένας από τους εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση Λόπεζ έχει έκτοτε εγκαταλείψει τη χώρα, καταγγέλλοντας τη χρήση πλαστών στοιχείων σε βάρος του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την φυλάκιση Λόπεζ.
Πηγή: skai.gr