Έκκληση Βαλς στους Γάλλους να ψηφίσουν δεξιά για να μη βγει η Λεπέν

Έκκληση προς τους γάλλους ψηφοφόρους να ψηφίσουν της υποψήφιους της κεντροδεξιάς στις τρεις περιφέρειες όπου η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπλέν επικράτησε στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών απηύθυνε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτραπεί ενδεχόμενη νίκη του Εθνικού Μετώπου και στο δεύτερο γύρο.

«Όταν αγαπάει κανείς την χώρα του, δεν διστάζει να εστιάζει στην ουσία των καταστάσεων», επισήμανε ο γάλλος πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 στην πρώτη δημόσια παρέμβαση που κάνει μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, ο οποίος σημαδεύτηκε από την θεαματική άνοδο του Εθνικού Μετώπου.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης προέτρεψε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους υποψηφίους της συντηρητικής παράταξης στο βόρειο τμήμα (Νορ - Πα ντε Καλαί - Πικαρντί) όπου η ίδια πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν επικράτησε με ποσοστό άνω του 40% των ψήφων, στο νοτιοανατολικό τμήμα (Προβηγκία - Κυανή Ακτή) όπου η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν, συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 40%, και στο ανατολικό τμήμα (Αλσατία – Καμπανία – Αρντέν - Λορέν), όπου επικράτησε ο υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό.

Η έκκληση Βαλς ήλθε λίγη ώρα αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που βρέθηκε στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο, αποφάσισε να αποσύρει τους υποψηφίους του «στις περιφέρειες που κινδυνεύουν [να περιέλθουν στο] Εθνικό Μέτωπο όπου η Αριστερά δεν προηγείται της Δεξιάς» για να «υψώσει ένα δημοκρατικό φράγμα» στην ακροδεξιά.

Στις περιφέρειες στο νοτιοανατολικό και το βόρειο τμήμα, οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποσύρθηκαν από την κούρσα ωστόσο ανατολικά, ο σοσιαλιστής υποψήφιος αποφάσισε να παραμείνει.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε απόψε το βράδυ σε αυτόν τον υποψήφιο, τον Ζαν Πιερ Μασερέ και του ζήτησε «να μην γαντζώνεται». «Αυτές τις στιγμές, δεν πρέπει να γαντζώνεσαι, πρέπει να είσαι άξιος και να στέκεσαι στο ύψος του διακυβεύματος: να ενισχύσουμε τη Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Βαλς.

Σημειώνεται πάντως ότι ο αρχηγός της κεντροδεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνένωσης εκλογικών λιστών με τους Σοσιαλιστές, ή αποχώρησης από περιφέρειες όπου η αριστερά έχει προβάδισμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr