Η Πορτογαλία διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες

Διαβεβαιώσεις πως η νέα, αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς όρους που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας έδωσε σήμερα Δευτέρα στους ομολόγους του στην ευρωζώνη ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο οποίος έλαβε μέρος στο πρώτο του Eurogroup.

«Με διαβεβαίωσε πως θα τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον νέο πορτογάλο ΥΠΟΙΚ, Μάριο Σεντένο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Η Πορτογαλία είναι το μοναδικό μέλος της νομισματικής ένωσης που δεν έχει καταθέσει προϋπολογισμό για το 2016 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να εκτιμά πως το προσχέδιο θα σταλεί στις Βρυξέλλές έως τον Ιανουάριο.

Με δεδομένο ότι η Λισσαβόνα αναμένεται να ψηφίσει τον καθυστερημένο προϋπολογισμό στα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε μάλιστα πως πριν ψηφιστεί από το εθνικό κοινοβούλιο ο κάθε προϋπολογισμός πρέπει να αξιολογηθεί από την Κομισιόν και να συζητηθεί στο Eurogroup.

«Πρέπει να πετύχουμε τη σειρά σωστά», σχολίασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται πως η νέα πορτογαλική κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα μόνο αφού έδωσε διαβεβαιώσεις στον κεντροδεξιό πρόεδρο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας.
Πηγή: skai.gr