Σοκ στη Γαλλία από την άνοδο της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές

Σε κατάσταση σοκ από την άνοδο της ακροδεξιάς στις περιφερειακές γαλλικές εκλογές εμφανίζονται τη Δευτέρα οι γαλλικές εφημερίδες σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά, η δεξιά εφημερίδα Le Figaro και η κομμουνιστική Humanite χρησιμοποιούν ακριβώς τον ίδιο τίτλο αναγράφοντας απλώς: «Σοκ».

Η καθολική εφημερίδα La Croix εξαπολύει επίθεση σε όλους όσοι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. «Όλοι οι εκλογείς θα πρέπει να αναρωτηθούν: Είναι αυτή μια αποδεκτή κατάσταση; Όποια κι αν είναι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση πηγαίνετε να ψηφίσετε (σ.σ στο δεύτερο γύρο)» προσθέτει.

«Το FN έχει γίνει πρώτο κόμμα της Γαλλίας» αναφέρει από την πλευρά της η τοπική εφημερίδα Le Journal. «Είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας κατά του (Σοσιαλιστικού) κατεστημένου, αλλά και ενάντια στην ετοιμοθάνατη (συντηρητική) αντιπολίτευση» προσθέτει.

Το αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν πέτυχε ποσοστό άνω του 28% στις εκλογές σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για προβάδισμα σε έξι από τις 13 περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Το κόμμα προηγείται του
 δεξιού γαλλικού κόμματος Ρεπουμπλικανοί (πρώην UMP) με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (27%) και των κυβερνώντων Σοσιαλιστών (PS - 23,5%).

Πάντως, κανένα κόμμα δεν πέτυχε το 50% που απαιτείται για την εξασφάλιση ξεκάθαρης νίκης από τον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας