Ρώσος ναύτης φωτογραφίζεται με ρουκετοβόλο στο Βόσπορο, «προβοκάτσια» λέει η Άγκυρα

Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας προκαλεί μία φωτογραφία που πάρθηκε το πρωί της Κυριακής και φέρεται να εικονίζει έναν ρώσο ναύτη να κρατά ρουκετοβόλο όπλο, ενώ βαδίζει στο κατάστρωμα ρωσικού πολεμικού πλοίου που πλέει στα στενά του Βοσπόρου.

Για «γνήσια προβοκάτσια» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό».

«Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση», συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας μάλιστα πως η «απαραίτητη απάντηση θα δοθεί σε καταστάσεις που κρίνονται ως απειλή».

Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν το δικαίωμα να διέρχονται ελεύθερα από τα Στενά του Βόσπορου και τα Δαρδανέλια εν καιρώ ειρήνης, με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο οποίος μετέδωσε την επίμαχη φωτογραφία, ο ρώσος στρατιώτης επέβαινε στο μεταγωγικό σκάφος Καίσαρας Κουνίκοφ, το οποίο φέρεται να πλέει προς τη Συρία, όπου η Ρωσία διαθέτει τη μοναδική ναυτική βάση της έξω από τα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο λόγω της κατάρριψης ενός ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά – υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες – στις 24 Νοεμβρίου κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η Ρωσία έχει επιβάλει οικονομικές ποινές στην Τουρκία ως αντίποινα.
Πηγή: skai.gr