Στρατιωτική συμμετοχή στον αγώνα κατά του ΙΚ αποφάσισε η Γερμανία

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφασίσε το πρωί τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η μεταστροφή του Βερολίνου συντελέστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την ενεργοποίηση της ρήτρας συνδρομής από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προς τους ευρωπαίους εταίρους του βάσει των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Αποστολή με υποστηρικτικό χαρακτήρα

Η γερμανική συμμετοχή είναι περισσότερο υποστηρικτική. Σύμφωνα με το κείμενο της εντολής στο μέτωπο κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ θα συμμετάσχουν περί τους 1200 στρατιώτες, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη Tarnado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μια φρεγάτα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, από όπου απογειώνονται και προσγειώνονται τα γαλλικά βομβαρδιστικά. Η Γερμανία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμμετάσχει ενεργητικά σε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων, όπως το κάνουν οι ΗΠΑ ή η Γαλλία. Η επιχείρηση, όπως όλες οι άλλες που γίνονται εκτός χώρας, θα έχει διάρκεια ενός χρόνου και αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 134 δις ευρώ. Μετά το σημερινό πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο την τελευταία λέξη έχει η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, η οποία μπορεί να συνέλθει και εντός της εβδομάδας.

«Αποστολή μακράς διάρκειας»

Μια μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών εκφράζει τον φόβο ότι λόγω της έστω και υποστηρικτής συμμετοχής της Γερμανίας εναντίον του ISIS αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε για λογαριασμό του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ενώ μόνο ένα 18% δεν το πιστεύει. Παρόλα αυτά η υποστήριξη που δίνουν οι Γερμανοί γι αυτήν την αποστολή είναι σχετικά μεγάλη. Ένα 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ, ενώ εναντίον το 39%.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπερασπίστηκε τη γερμανική αποστολή, η οποία όπως προειδοποίησε δεν θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας. «Κάνουμε, αυτό που σε στρατιωτικό επίπεδο μας ζητήθηκε, όπως μπορούμε καλύτερα και στο βαθμό που πολιτικά μπορούμε να αναλάβουμε» είπε σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της Bild για να προσθέσει όμως ότι «πεποίθησή μου παραμένει ότι με βόμβες και πυραύλους δεν μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, αυτό μπορεί να γίνει σε τελική ανάλυση μόνο με πολιτικά μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των διεθνών παικτών».

«Σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο»

Το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη συνεργασία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με αυτές του σύρου προέδρου Ασάντ, αλλά σε καμιά περίπτωση υπό τις προσταγές του. Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το απέκλεισε κατηγορηματικά μιλώντας χθες βράδυ στο Ανόβερο. Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων Nόρμπερτ Ρέτγκεν. «Με στρατό του Ασάντ δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία» δήλωσε στη εφημερίδα Passauer neuen Nachrichten. «Η τρομοκρατία του ISIS δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με την κρατική τρομοκρατία, αυτό θα μας αφαιρούσε κάθε αξιοπιστία».

Αντίθετες απόψεις έρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Η αποστολή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων είναι ανεύθυνη και σπάει ένα ταμπού», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος "Η Αριστερά" Μπερντ Ρίξινγκερ, προσθέτοντας ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει την απόφαση της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο "γιατί χωρίς εντολή από τα ΗΕ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο".

Πηγή: Deutsche Welle - Ειρήνη Αναστασοπούλου (afp, dpa)