Νταβούτογλου: Τα 3 δις ευρώ δεν έρχονται στην Τουρκία αλλά τους ίδιους τους μετανάστες

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διάσκεψης Ευρώπης και Τουρκίας στην οποία το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο ο κύριος Νταβούτογλου τόνισε: «αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη τιμή της πρόσκλησης. Για εμάς είναι μία ιστορική στιγμή καθώς μετά από 11 χρόνια Τούρκος ηγέτης βρίσκεται στην ΕΕ».

Δύο είναι τα βασικά θέματα τα οποία τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι της συζήτησης, αρχικά η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και εν δευτέροις το μεταναστευτικό και η κρίση στη Συρία. Συμφωνήσαμε σε συζητήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με την Ευρώπη για διάφορα θέματα, όπως αυτό της οικονομίας, της πολιτικής αλλά και ενεργειακά. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα είναι θετικό βήμα σταθερότητας μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο». Επίσης ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης από και πρός την ΕΕ χωρίς βίζα λέγοντας "μιλήσαμε και για το ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης από και προς την Τουρκία χωρίς βίζα και είναι ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν άμεσα τόσο η Ευρώπη όσο και η Τουρκία". 

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κύριος Νταβούτογλου σημείωσε: «πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού για να επιλυθεί η κρίση. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ευρώπη έχουν προκαλέσει αυτή την κρίση αλλά σήμερα πρέπει να δράσουμε συλλογικά ώστε να βοηθηθούν άμεσα εκατομμύρια άνθρωποι. Ενδεικτικά αναφέρω πως σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 2,8 εκατ. άνθρωποι από τη Συρία και περισσότεροι από 300.000 από το Ιρακ για τους οποίους έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία προσφέρει η Ευρώπη δεν πηγαίνουν στην Τουρκία αλλά στους ίδιους τους ανθρώπους που υποφέρουν».

Τέλος ο κύριος Νταβούτογλου υπογράμμισε «η κρίση στη Συρία δεν σταματά με το να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές, η κρίση πρέπει να σταματήσει στην ίδια τη χώρα και με αυτό το στόχο θα πρέπει να εργαστούμε».
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης